Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Листи до Редакції

Вельмишановна Редакціє!

Спішу повідомити Вас, що я одержую «Патріярхат», а не подякувала я до сеї пори, бо я була переконана, що це замовили знайомі. Дуже а дуже дякую Редакції.

«Патріярхат» читаю сама та даю іншим в громаді. Всі статті дуже цікаві. Читаючи, насуваються мені такі думки, що не тільки молодь вимагає катехизації, а дорослі також. Я навчання релігії закінчила на рівні 7 кляси і як католичка практикуюча, відчуваю брак знання про значення кожної частини Літургії, про утреню, вечірню. Для мене замало співати, я хочу розуміти цілою душею і напевно, розуміючи, я більше винесла б пожитку з кожного богослуження. Прошу подумати, чи не можна вести такого куточка в «Патріярхаті». Думаю, що таких осіб, як я, є більше, поколіня «недовчених», доростаючих в час війни.

Маю також прохання, щоб звернутися з відозвою, яку підписували б миряни в парафіях цілого світу — до Патріярха Мстислава о гідний і справедливий поділ церков.

Цілий світ знає, які жертви понесла УКЦ та її миряни в боротьбі з комунізмом за віру. Церква навчила нарід не боятися на своїй землі та домагатися церков. УАПЦ і УПЦ тоді (в найгірший час боротьби) не підносила голосу, а тепер сміло витягає руку по не свої церкви. На мою думку, треба це робити гідно та мудро, щоб не давати ворогові можливости сміятися з нас — цілого народу. Я мала честь стрінути Патріярха Мстислава два рази (в часі мого побуту в Англії) і вважаю, що це людина дуже світла та патріотична, а в зв’язку з тим повинна мати вплив на своїх мирян та на справедливий поділ церков.

Перепрошую, що пишу на тему, яка, може, не повинна мене обходити, але пишу відкрито про справи, які якраз мене турбують.

Остаюсь з правдивою пошаною Сопот, 13 грудня 1990 р.

Марія Маир

 

* * *

 

Слава Ісусу Христу!

Безмежно вдячний Вам за журнал «Патріярхат»— листопадовий номер. Звичайно, такий журнал нам в село ще не приходив, тому його з інтересом читають по черзі багато людей.

Дякуємо Вам і Редакції за змістовне, чітке і правдиве трактування подій в релігійному житті українського народу.

Вірю, що журнал в майбутньому займе одне з почесних місць християнської преси на Україні і саме служитиме справі єднання Церкви і народу.

Стрілка Ярослав Йосипович

Борщівський район, село Рудки, Тернопільська область

 

* * *

 

Як земля встелиться снігами
І свят-вечірня Зірка затремтить,
Радість Різдва хай буде з Вами
Й пречиста Коляда дзвенить…

Шановний пане Пушкар!

Щиро вдячна за надіслані Вами 2 числа «Патріярхату». Журнал прочитала з цікавістю, а в суботу, на зборах Союзу Українок, подам їх для ширшого ознайомлення.

Поки тих декілька слів до Вас доб’ється, вже й Свят-Вечірня Зірка не забариться, то прийміть мої найщиріші святочні побажання для Вас особисто і тих інших, що біля Вас.

Христос рождається!

Ірина Сеник

4.XII.90

* * *

Христос раждається!

Радісних та щасливих Свят Різдва Христового та щедрого Божого благословення на новий рік Вашої праці бажають отці василиянської обителі у Венгожеві (Польща).

При нагоді повідомляємо, що «Патріярхат» приходить до нас постійно і регулярно на прізвище нашого отця, якому на ім’я о. Марко Скірка. Щиро дякуємо!

Петро, ЧСВВ

Венгожево, 12 грудня 1990 р.

* * *

Шановна Редакціє!

Дуже дякуємо за висилання нам журналу «Патріярхат», який доходить до нас кожного місяця. Ми з великим захопленням читаємо та ждемо чергового номера. Журнал служить не тільки нам, але багатьом сусідам і знайомим… Ми просто не подумали скоріше, щоб написати і просимо дуже дальше присилати нам «Патріярхат», який так багато вносить в наше життя.

Родина Головачів

 

* * *

Київ, 12.10.1990

Слава Ісусу Христу!

Звертається до Вас вірний Вселенської Апостольської Церкви — український греко-католик пан Євген. Від свого пароха я довідався вперше про існування Вашого журналу «Патріярхат». Я був приємно вражений та, чесно кажучи, був у захопленні. Вперше за всю історію нашої багатостраждальної Матері-Церкви я міг відкрито прочитати цей часопис. Подяку складаю я Господу, що почув наші молитви!!!

Якщо це можливо і нескладно для Вас, то прошу, як мені можна передплатити Ваш часопис «Патріярхат». Правда, я не спроможний сплатити валютою, бо в мене її просто немає. Якщо Ви мені зможете якось допомогти, то я буду Вам безмежно вдячний. Та буду молити Господа, щоб дав Вам Многії літа!!!

З повагою до Вас,

пан Євген Семенов

* * *

Слава Ісусу Христу!

Любі! Щиро дякую за примірник Вашого раніш невідомого журналу «Патріярхат».

Якщо чесно, то я так і не розібрався в конфесійному спрямуванні вашого видання. Напевно, ви виступаєте за можливу інтеграцію УКЦ, УАПЦ, УПЦ і приходів РПЦ в єдину незалежну Церкву. Ідея чудова, але в теперішній час реально мало здійснима. Всім нам не хватає мудрости, а все, що ми маємо, тепер подібне на атмосферу черги біля магазинів. Ось я, наприклад, не знаю, кому вірити. Кожна конфесія напирає на свою правоту, а загалом ми перетворюємося з релігійних інституцій частково в політичні. А це, як розумієте, при зміні режиму зразу ж вдаряє по Церкві, у нас тут появилась козацька церква (УАПЦ). Принаймні так вони себе називають. Абсурд! Церква є Боговибрана общність людей, поєднаних вірою (ісповіданням), таїнствами і образом життя. Неможливо те, що було 300-500 років тому, переносити беззастережно на сьогодення. Ми зараз впоєні тою невеликою свободою. Тому, якщо хліб потрібний на сьогодні, то Церква фундувалась на поза час і як духовний інститут. Поки лиш я більше бачу емоції і не аргументоване претендентство.

Даруйте за багатослів’я.

Помочі Божої Вам!
Ваш з любов’ю

Іван Грінкевич,

Хмельницька обл.

1 грудня 1990 р.

* * *

Слава Ісусу Христу!

Шановний Пане Добродію Володимире Пушкар!

Сердечно дякую за примірник журналу «Патріярхат», який отримав наприкінці листопаду. Радості моїй не було меж. Я не схильний до перебільшень, скоріше навпаки, але хочу відзначити, що такий журнал, чудово і зі смаком оформлений, дуже змістовний я зустрічаю вперше. Відчувається, що кожна стаття чи вірш написані не «щоб заповнити місце», як, на превеликий жаль, частенько можна побачити в інших журналах.

Щодо Ваших радіопередач, хочу відмітити, що я їх дуже ціную. Завдяки їм міцнію у вірі сам та раджу слухати їх іншим. Особисто я знаю людей, які звернулися до Господа через передачі по радіо. Для хворих, які не можуть відвідувати Богослужіння, ці передачі є єдиною духовною втіхою. Тому,що далеко не в кожній віруючій сім’ї на Україні є Слово Боже. Вісті із Заходу — нехай це слово надруковане або слово, сказане по радіо, — сприймаються, як вісті з Неба. Радіопередачі Ваші слухаю з ручкою (з пером) та блокнотом, щоб «розумне, добре, вічне» понести і надалі. Вам, мабуть, важко собі уявити те велике служіння, яке поручив Вам Господь! Оцінити цю працю може тільки Він. Нехай Господь дасть Вам нових сил та енергії на це служіння по спасінню грішних душ.

Дуже б хотілось отримувати журнал «Патріярхат» регулярно. Якщо зможете задовільнити нашу духовну потребу, буду Вам дуже вдячний.

Бувайте здорові і Богові милі.

З повагою до Вас

брат Анатолій

Івано-Франківська обл.

8.XII. 1990 р.

* * *

«Возсіял єси, Христе, от Діви,
разумноє сонце правди:
звізда Тя показа во вертепі».

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

В цей святий день прийміть від нас, богословів Греко-католицької Духовної Семінарії у Люблині, щиросердечні різдвяні побажання.

Празник Народження Світла і Сонця Правди пригадує нам слова Христові, що й ми маємо бути світлом для світу нашим добрим, християнським життям. «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі», — промовляє Ісус Христос до нас усіх (Мт. 5, 11).

Молимо Христа Спасителя, щоб Його небесний мир і свята Його любов царювали у Ваших серцях, у Ваших родинах.

Від щирої душі бажаємо всім Вам щедрих ласк від Вифлеємської Божої Дитини. Святкуйте радісно з Богом у Ваших християнських серцях!

ХРИСТОС РОЖДАЄТБСЯ! СЛАВІТЕ ЙОГО! П.С. Інформуємо Вас, що журнал «Патріярхат» отримуємо регулярно. Складаємо щиру подяку за висилку журналу.

Богослови УКЦеркви

* * *

14.11.1990 р.

Слава Богу!

Дорогенькі, зі щирого серця дякую Вам за журнал «Патріярхат». Я отримую вже цілий рік і всі нумери маю. Я мешкаю на селі, з журналу користаю я і наші українці в селі, оден на нашу околицю журнал. Ми дуже раді Вам і просимо, присилайте нам, якщо в Вас можливість… Вже дуже давно хочу Вам подякувати.

З нагоди зближаючогось Свята Різдва Христового і Нового Року бажаю я і мої співчитачі «Патріярхату» веселих та щасливих свят Різдва Христового та щасливого Нового Року.

На закінчення бажаю Вам здоров’я.

Зіставайте з Богом

Марія Козак

Гребення, Польща, 14 листопада 1990 р.

Поділитися: