Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Мама

Ось це двоскладове слово «мама» викликає у кожного з нас цілу гаму безмежно-чудових прекрасних почуттів. Слово «мама» діє на нас глибинно, повертає нашу думку до затишного й безмежного спокою. Вдумуючись у це чарівне слово «мама», що у дитинстві виривалось першим з наших уст і яка це була радість для матері, відчуваємо й знаходимо у ньому бездонно глибокий зміст. Це невичерпне й безконечне джерело всього людства, з якого випливає все свіже, все чисте, все невинне, молоде людське життя, яке спирається і росте на безмежній материнській любові.

Спробуймо шукати тих першоджерел, чому це безвимірне, безконечне й багатогранне змістом слово «мама» є так дорогим і неоціненим? Бо воно, це слово «мама», спирається і випливає з іншого слова, іменника — любови, яка немає виміру ні у часі, ні у просторі, вона залишається незмінною і вічною. Знаємо, що найголовнішою Божою заповіддю, на якій спирається Христова Церква є Любов. І знову, з вчення Христової Церкви знаємо, яку безмежну силу мас Любов, яка розтоплює залізо. Протилежністю до любови є ненависть, але незаперечно знаємо, що ненависть все породжує ще більшу ненависть тоді, коли любов все зм’якшує, зменшує, невтралізує ненависть, справляє нам приємність, створює погідність і доброту. Так бажав Творець неба і землі, що так тісно пов’язав слова «мама» і «любов» — цю любов, яка в дії матері стала безконечним і добродійним дієсловом. Ми всі це в особливий спосіб відчували і відчуваємо. Коли ми тільки кажемо слово «мама», то водночас маємо на увазі любов, що тісно з собою пов’язані. Тут аж напрошується сказати — мама, це любов.

Ця любов матері до своєї дитини немає меж. Немає більш невинної любови, якою можна було б заступити любов матері. Хоч у природі є вийнятки, але рідко буває так, щоб мати не любила своєї дитини. З цієї любови матері випливає ця особлива, безмежна пошана й любов до матері. Щоб цю пошану і любов матері окремо підкреслити, прийнято один день у місяці травні (звичайно друга неділя травня) відзначити Днем Матері. (Це не є те, як в Україні, коли у березні відзначають день жінки).

У День Матері окремо згадуємо у наших молитвах померлих матерів, а живучим матерям складаємо наш доземний поклін. Цим ми бажаємо, хоч частинно, дати відчути наше глибоке розуміння, нашу особливу пошану й любов за всі добродійства, постійне піклування і безмежну любов наших матерів. Хоч один раз у рік, в цей день, в особливий спосіб стараємось наявно дати відчути нашій матері, як ми високо цінуємо її за те все, що вона для нас з любов’ю зробила.

Поруч з тим ми не повинні забувати, що крім земної матері ми маємо нашу небесну Божу Матір, Яка стала нашою Заступницею, нашою Опікункою, нашою люб’ячою Матір’ю. Завдяки заступництва Божої Матері наша Мати-Україна стала вільною. Сьогодні український народ має можливість свобідно, без примусу і страху скласти в цей День Матері, щиру подяку і доземний поклін Небесній Матері. Ми знаємо, що наша багато родюча, українська земля покрита багатьма відпустовими місцями, у яких з’явилась Божа Матір, як заступниця нашого народу. Так було в історично минулому й так є зараз. Хоч, правда, у нашій Українській Церкві є Богородичні Свята, коли ми заносимо наші щирі молитви до Божої Матері й дякуємо за всі Її обильні добродійства, але з нагоди Дня Матері згадаймо й Небесну Божу Матір та подякуймо їй за все, що ми маємо й просім, щоб і дальше держала український народ у своїй опіці. Просім Матір Ісуса, щоб нам допомогла навернути тих, які забули про свої матері та забули також про свою Матір Україну, яка кормить їх своїми плодами і держить творчо-діючими, аби відкрила їм очі, щоб вони могли побачити материнську любов Божої Матері, яка усіх так щедро любить і за всіх нас грішних заступається перед Сином Божим та за це віддали Її належне.

Хай цей День Матері стане нам пригадкою, що всі ми є дітьми Божої Матері й за Її поміччю та благословенням Триєдиного Господа Бога ми виростали та, що повинні бути вдячні за те все, що маємо. Перед нами відкрились вільні, непримусові земські можливості, якими нас обдарували наші люблячі матері, яких благословила Царева неба й землі. В цей День Матері просім Небесну Матір, щоб зм’ягшила серця комуністів і атеїстів, щоб вони побачили правду Христової Церкви і побачили Матір Божу поруч воскреслого Христа, Який став дорогою нашого життя.

В цей День Матері молімось за нашу Матір-Україну, яка все ще переживає агонію комуністичної спадщини і дуже повільно стає з колін. Просім Всевишнього Триєдиного Бога, щоб допоміг нашим матерям у любові виростити сильно віруючих дітей, щоб вони із любов’ю стали оборонцями і воїнами Христової Церкви. Докладім усіх сил, щоб «… усміхнулась заплакана мати» – Україна. Її — України – страждальний шлях веде до того Христового Воскресіння.

Так багато викликає думок і різних асоціяцій це слово мама. Доземний поклін Тобі Небесна Божа Мати, Тобі Мамо й Тобі Мамо-Україно!

Поділитися: