Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Мирянам до призадуми

Конгреси Мирян ціхують добором знаменних доповідей, повних, вдумливих аналіз. Незабутньою, сказав би, перлиною була м.ін. доповідь у 1987 р. о. Вернарда Панчука, ЧСВВ, на Конгресі в Римі. Цього літа такою перлиною була відчитана доповідь на Конгресі Мирян у Львові неприсутнього з поважних причин о. Архимандрита Любомира Гузаря, Студита, й опублікована в нашому журналі за листопад.

Читаючи ще й ще раз, так бажається, щоб кожний з нас не тільки її прочитав, але й глибоко застановився над змістом виложених думок. Потрібно нам в покірній молитві знайти своє місце, чим я можу причинитися до духовного росту свого народу. Кожному з нас Господь Бог дав таланти, котрих не можна загреблювати, треба їх відживляти і помножувати. Очевидно, почнемо від себе самих, працюймо над собою, не задовольняймось знанням з давних-давен, зі шкільної лавки. В крамницях, в церквах є багато духовної літератури з різних ділянок, але, на жаль, в українській мові не знаходжу великого вахляра.

Якщо хтось думає, що з визнанням Апостольським Престолом Патріярха ту Української Католицької Церкви всі проблеми будуть розв’язаними, — той дуже помиляється! Ми вже маємо Постійний Синод, Патріяршу Курію, а Верховний Архиєпископ посідає ту саму владу, що й Патріярх. Це ми мусимо все пам’ятати, це є суттєве. Титул «Патріярх» є тільки більшою почестю, що нам належиться!

В заключенні ставлю питання: коли ми усучаснимо статут нашого Товариства, чи не варто звернути більшої уваги на духовну сторінку нашої діяльности? Будьмо справжніми апостолами Христа, бо миряни, кожний з нас, є покликаний стати «новою людиною», брати участь у Христовій священичій, пророчій і царській службі та виконувати свою частку місії цілого християнського суспільства в Божій і людській установі, котрою є Церква. Миряни є покликані силою святих Тайн Хрещення і Миропомазання. Тоді щойно побачимо овочі нашої праці, що мусимо умалити себе, щоб Господь Бог діяв у нас, через нас і для нас! Не забуваймо — Україна потребує Бога!

При нагоді прагну висловити вдячність ред. Миколі Галіву за знаменитий добір матеріялу, за його цінні статті, а маестрові Богданові Титлі за чудове мистецьке оформлення нашого журналу! Спасибі Вам.

З пошаною і привітом

Юрій Малаховський

 

Поділитися: