Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Послання Блаженнішого Патріярха Йосифа до українського народу

ВОЗЛЮБЛЕНОМУ МОЄМУ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДОВІ МИР І БЛАГОСЛОВЕННЯ

Дорогі в Христі Браття і Сестри!

Одною з найкращих Христових притч є притча про милосердного самарянина. В ній є стільки науки про наше відношення до наших співбратів, в ній Христос вчить, хто є нашим ближнім і каже нам, як нам поступати з ними. Нашими ближніми є всі, що опинились в якійсь потребі, в якійсь біді, клопоті, терпінні чи й у небезпеці смерти. Тоді, згідно з наукою Христовою, нема для нас різниці чи то свояк, чи знайомий, чи приятель, чи чужинець, чи незнаний, чи навіть ворог; ми маємо йому поспішити з допомогою. Хоч на перший погляд це видається легким і милим, та коли йдеться про ворогів чи чужинців, ми можемо поступити як левіт і священик у Христовій притчі. Христос вчить нас своєю притчою практичної любови до ближнього і милосердя. Вчить також, як маємо наслідувати нашого Небесного Отця — «Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний є досконалий» (Мт. 5,48), а Він «велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних» (Мт. 5,45).

Закінчив свою притчу Христос словами: «Іди і ти роби так само». В цей спосіб почались в Церкві діла милосердя і любови для потребуючих скривджених, осиротілих, поневолених, переслідуваних.

В наші часи таку велику благодать бути Христовим милосердним самарянином Бог дав голляндському ієромонахові-премонстратенцеві зараз по Другій світовій війні, і його ім’я — Веренфрід ван Страатен. Його нарід дуже потерпів в часі війни, пережив упокорення й ограблення, але, коли війна скінчилась, їх ворог сам зазнав великої поразки, опинившись в голоді, холоді, без даху над головою і без Божих храмів. Отець Веренфрід, ведений окремою Божою благодаттю, почав апостолят милосердного самарянина — акцію допомоги ворогові свого народу. Його заклик знайшов правдивий Христовий відгук серед голляндського і бельгійського населення. Цей апостолят любови й милосердя поширився, і один лише Бог знає скільки приніс він побитим і збіднілим ворогам помочі, рятунку та ліку на їх важкі рани. Коли незабаром в повоєнних роках деякі переможці готували пімсту, відплату, коли ціла Европа жила в настрої ненависти до переможених, о. Веренфрід йшов до розгромлених і обдертих із оливою миру й любови, із Христовою допомогою. Тим створив він велике діло і апостолят милосердя і дав справжній приклад, якими повинні бути християни.

Бог поблагословив його діло. Дуже скоро його апостолят поширився, і цей Божий священик знайшов нових переможених й ограбованих. Це народи, яких переслідує безбожний комунізм, нові християнські громади Африки й Азії та потребуюча Церква Південної Америки. З кожним роком ростуть потреби, а з ними і щедрість цього ієромонаха.

Та головно допомагає о. Веренфрід тим, що в них забрано їх церкви, що їм заборонено прославляти Бога й ісповідувати їх віру. Це переслідувані, катакомбні Церкви, між якими почесне місце займає наша Українська Церква. Багато могутніх цього світу проходили повз них і не помічали їх, як особи із Христової притчі. Отець Веренфрід поспішив їм на поміч.

Годі вичислювати всі допомоги, що пройшли через руки цього направду великого Милосердного Самарянина новітніх часів.

Від початку своєї діяльности, головно останніми роками, о. Веренфрід надзвичайно щедро допомагає Українській Церкві. Не лише матеріяльними засобами, але й своїми впливами і друкованим словом йде він на допомогу нашому народові. Наша Церква і нарід одержали і одержують величезні допомоги, і нам треба думати про те, як подякувати Богові за ту благословенну поміч.

Найкращою подякою перед Богом і для о. Веренфріда буде, коли поможемо йому в цьому апостоляті милосердя нашою щирою молитвою і станемо для нього неначе помічниками, коли нашими пожертвами співпрацюватимемо в його ділі: «Іди і ти роби так само!»

Тому взиваю до Вас, Дорогі в Христі Браття і Сестри, молитися і щедро складати свої пожертви для о. Веренфріда ван Страатена і його Організації «Поміч для Церкви в потребі». Всі пожертви прохаємо висилати до нас, а ми у відповідному часі цей вияв нашої вдячности передамо цьому великому добродієві України.

Останніми часами о. Веренфрід видав українську Біблію для дітей і окрему брошуру про нашу Церву-Мученицю, в якій поміщено нашу доповідь про стан нашої Церкви в Україні після 35 літ переслідувань. Увесь світ заговорив про цей документ, і Ви цей бюлетень одержите.

Як вияв нашої вдячности поспішім із своїми пожертвами на великий апостолят для «Церкви в потребі» і тим висловимо нашу подяку Милосердному Самарянинові й скріпимо це святе діло християнської любови і милосердя, якому наша Церква стільки завдячує.

«Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт. 5, 7).

Благословення Господнє на Вас!

Дано в Римі, у Першу Неділю Великого Посту
дня 15 березня 1981 р. Б.

+ Йосиф
Патріярх і Кардинал

Поділитися: