Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Промови Патріярха Йосифа

Проповідь Блаженнішого Патріярха Йосифа
на Зіслання Святого Духа — на Інавгурації XIII Вакаційного Курсу

В сьогоднішній Празник Зіслання Св. Духа врочисто співаємо прастару молитву до Святого Духа, в якій кажемо, що Святий Дух є «скарбом дібр», або, іншими словами, Він — третя особа Божа є тим, що роздає дорогі й важні для людини добра-скарби, потрібні їй для творчого життя і для життя душі та її вічної злуки з Богом.

Ісус Христос, обіцяючи апостолам Святого Духа, казав їм, що пішле їм Утішителя Духа, що ноього їх навчить: «Утішитель же, Дух Святий, якого Отець зішле в моє ім’я, навчить вас усього і все вам нагадає, що я був сказав вам» (Ів. 14,26). Це була велика втіха для апостолів і запевнення. Чи могли вони своїми людськими і слабими силами йти в світ самі й проголошувати Христа могутнім і культурним народам римської держави? Без окремого знання і сили це було неможливе.

І сталось те, що ми можемо спостерігати з точки зору двох майже тисяч літ. Коли Святий Дух зійшов на апостолів, того самого дня під впливом Петрової проповіді — і якої відважної проповіді — навернулось і охрестилось біля трьох тисяч душ, і християнська громада почала рости. Неможливе серед людей сталось можливим з Богом силою і дією Святого Духа. Проповідувалось Христове слово, навертались народи, творилась нова християнська цивілізація і культура, появились манастирі, школи і новий дух любови і нової гідности людини, яка в Христі одержала змогу статись дитиною Божою. Все те сталось дарами, поміччю Святого Духа, що став для світу скарбом дібр і подателем нового життя.

Для вас, молодих, це має велике значення. Щоб вступити самостійно в життя, треба збагатити себе у велику кількість духовних і фізичних засобів: знання, мудрости, розуму, здібности пізнавати труднощі життя, силу протиставитись людським лихам на землі, набути знання Бога і відданість Йому, щоб з цінним страхом відповідальности перед Ним провести творчо своє життя і осягнути Його у вічності. Це все є дари Святого Духа. А наш катехизм вичисляє ще й плоди дарів Святого Духа, як це нам подав святий апостол Павло, що є найкращим зразком і прикладом людини, яка діяла тільки силою Святого Духа. Ці плоди Святого Духа є надзвичайно важні для молодої людини. Ось вони: любов, радість, мир, терпеливість, добротливість, милосердя, віра, лагідність, поміркованість. А св. Тома Аквінський каже, що це тільки мала частина того, що для душі дає Святий Дух. Їх є куди більше.

Щоб ті дари Святого Духа отримати, треба Його про те просити, треба хотіти їх мати і треба для цього працювати і трудитись над собою. Бог нікому не відмовляє помочі, хто її просить — «Просіть і дасться вам». Сьогоднішній празник є спасенною нагодою для цього, є великим запевненням для цього.

Радію, що приїхали ви сюди, до Риму, щоб в цім українськім католицькім університеті шукати знання, знання духовного, пізнання Христової духовної спадщини на нашій рідній землі, в нашому столітті великих перемін. Майте велику віру у силу Святого Духа і в Його безмежні скарби, зокрема для молодої душі. Просіть їх сьогодні, а ваше бажання вчитись, ваша присутність тут вже є тим вашим щирим окликом до Святого Духа: «Прийди і вселися в нас і спаси душі наші». Амінь.

* * * * *

Слово Патріярха на відкритті в університетській залі

Дорогі панове професори, дорога українська молоде, дорогі гості!

Відкриваю цей тринадцятий з черги літній курс нашого католицького університету в Римі в двадцятий щасливий рік від його заснування. Радію з цього дуже, бо ніколи не сподівався я, що могтиму дочекатися такого ювілею цієї з таким трудом набутої обителі і твердині нашої католицької науки. Слава Богу за те, а Вам подяка, що так численно прибули. Нехай Святий Дух в цей празник Його зіслання зійде на Вас, осінить Вас і подасть Вам в цій обителі якнайбільше своїх дарів для Вашого щасливого життя у справедливому світі й у нашій вільній Батьківщині-Україні.

УКУ (26.6.1983)

Поділитися: