Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Шануй батька…

Господь у Десяти Божих Заповідях визначив духовні й моральні рамки для кожної людини, яка повинна їх придержуватись у своєму щоденному житті, щоб бути спасенною. Це с своєрідна візитівка кожної віруючої людини. Як бачимо у цих десяти основних засадах, на яких повинно спиратись людське життя, серед яких є одна з перших засад, що відноситься до батьків, яка звучить: «Шануй отця і матір твою…». До речі, це перша Заповідь Божа, яка після перших трьох заповідей, що відносяться до самого Творця Господа Бога. Це говорить про те, якою важливою є роля батька у сім’ї, громаді, державі й позагробовому житті — Отець Небесний. Звичайно, зараз поруч у тому ж самому порядку стоїть і мати, які обоє, батько і мати, сповняють особливу ролю. Для них ми зобов’язані віддавати нашу любов і пошану за всі його добра.

У словах «шануй батька…» вкладено глибокий зміст, який визначує сутність кожної віруючої людини. Слід окремо підкреслити, що батько є для нас особливо важливий у нашому житті, бо він немов вивершує і змістово унапрямлює наш шлях життя у всіх його аспектах. Здається, що ми більше прив’язані до матері, що природньо й зрозуміло. Але ж у четвертій Божій Заповіді у тому ж самому ряді і на тому самому рівні згадується і матір, яка у серці кожної людини мас особливе місце. Мати є немов джерело безмежної любови, тоді як батько в тій же самій площині є своєрідним запевненням нашої оборони і нашого захисту перед всякими небезпеками та безперечної, але дещо іншої, батьківської любови. За те особливе відношення батька уведено у нашому суспільному житті і присвячено один день в році батькові, який відзначаємо кожного року в місяці червні, що є відомий як День Батька. Це не означає, що через цілий рік ми забуваємо нашого батька, зовсім ні,але в День Батька ми віддаємо йому особливу любов, особливу пошану і вдячність за все те, що він для нас зробив. Ми його особливо поздоровляємо з Днем Батька, ми йому бажаємо кріпкого здоров’я і довгого життя і приносимо йому подарунки, як вияв нашої пам’яти та любови до нього.

Ця наша пошана, любов і відданість батькові також повинна бути виповнена вище згаданими виявами, але також виповнена подячними молитвами до Всевишнього Господа Бога за батьківську доброту, посвяту та дбайливу опіку для нас.

Поруч нашого батька, ми повинні також пам’ятати, що ми маємо Небесного Батька — Всевишнього Триєдиного Господа Бога, який справедливо з любов’ю піклується всіма нами. З цієї Заповіді Божої — «шануй батька,..» випливає також щире зрозуміння цієї пошани і любови до батька. Звідси, себто з цієї пошани і любови до батька, випливає, як з джерела ось цей великий патріотизм до своєї батьківщини, до її голови держави — президента, а в релігійно-церковному житті повинна бути виявлена пошана і респект до глави Христової Церкви у найширшому засягу Вселенської Христової Церкви — Святішого Отця Папи Римського, а у вужчому — національному — до глави нашої Помісної УКЦеркви Патріярха Мирослава-Івана. Іншими словами, у День Батька належить згадати у наших молитвах не тільки нашого рідного батька, але у першу чергу Небесного Отця та занести подячні молитви за всі його ласки голові нашої держави і нашої Церкви.

Можна сказати, що День Батька — це не тільки родинне свято, але це свято, що має значно ширший і глибший засяг, як це на перший погляд може видаватись. В такій площині нам треба спрямовувати наші почування, нашу пошану і любов, щоб вони були відчутними і значущими.

Журнал «Патріярхат», себто його редакція, адміністрація та його видавці-спонзори з Днем Батька у першу чергу вітають свого Главу — Патріярха Помісної УКЦеркви, Блаженнішого Мирослава-Івана. Водночас вітають Патріярха Мирослава-Івана уперше на вільній землі України, у незалежній українській державі, у городі Львові, з днем його народження, яке припадає на 24 червня. Власне в цей день рівно сповниться Патріярхові Мирославові-Іванові сімдесят вісім років життя.

Блаженнішому Мирославові-Іванові бажаємо багато кріпких сил, довгого життя, щоб він міг з Божою допомогою успішно керувати на розбурханих хвилях кораблем Помісної УКЦеркви та виконувати важливу працю у Божому Винограднику на славу Божу, добро Української Церкви й українського народу. Перед нашим Главою — Батьком нашої Помісної Української Католицької Церкви покладені великі завдання, молім Всевишнього, щоб нагородив його своїми ласками і допоміг їх здійснити. Поклін, пошана і любов Тобі, Батьку!

Твій Син

Поділитися: