Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Слово Патріярха Йосифа на закінчення ХІІ вакаційного курсу в Римі

Преосвященний Владико, Всесвітліші Отці і Панове Професори,

Дорога українська Молоде!

Радію, що можу бути з вами на закінчення цього курсу нашого Українського Католицького Університету св. Клемента в Римі. Ви прибули сюди, щоб здобути знання, набути мудрости для життя, пізнати рідного українського духа, побачити працю нашої Церкви тут в Римі і полюбити те все вашим молодечим серцем. За місяць вашого побуту тут ви напевно збагатились на не одне важливе для життя слово, ви щось нового пізнали і тим стали краще приготованими до життя, здібнішими стрічати вашу майбутність. То ціль всякої науки, то ціль тієї мудрости, про яку св. Письмо так часто говорить і заохочує її набувати. Мудрість, або Св. Софія — то великий дар Божий, який Бог нам уділяє так само, як дав нам буття-існування. Бог — то вічне Буття, Бог — то вічна Мудрість. Ви зачерпнули її тут, як Божу благодать у цім нашім університеті — скромно, без світського шуму і галасу. Мудрість Старого Завіту каже: «Тихе слово мудрих варте більше, ніж крик ватажка дурнів. Мудрість ліпша від військової зброї» (Проп. 17-18). Цініть, отже, науку, найдіть в ній смак, полюбіть її, бо без науки будете ви бідні і з вами наш нарід, коли не схоче розвиватись в знанні і Божій мудрості.

Ви їдете до своїх родинних домів, ще зможете спочити, щоб знову з новим шкільним роком приступити до науки. Будьте вдячні всім тим, що вам для науки дають можливість в такий сам спосіб, як всі ми вдячні вам, що, як українські діти, науку любите, тут для науки прибули і здобуту тут науку будете берегти і її розвивати для добра свого Народу і його святої Церкви. Хай вас Бог благословить і своїми благодатями ушляхетнює вашу молодість!

Благословення Господнє на вас!

Рим, 25 липня 1982

+ Йосиф Патріярх і Кардинал

Поділитися: