Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Наш почесний голова – кандидат на предсідника “Провидіння”

19 жовтня відбудуться вибори до Головної Управи Союзу Українців Католиків «Провидіння». На пост Голови Предсідника кандидує о. Володимир Білинський, парох Пасейку, Нью Джерзі. Його особа є добре відома українській спільноті в ЗСА з його ревної душпастирської праці для добра УКЦ і української суспільности на новому місці поселення. Шістнадцятьлітня праця на пості Головного Предсідника СУК «Провидіння» не тільки збагатила його кольосальним досвідом, але й принесла користь товариству: «Провидіння» щасливо перейшло свою кризу і навіть отримало дозвіл від обезпеченевих властей дальше проводити свою діяльність. Також за його головування закуплено нову друкарню та другий дім, де приміщено нові канцелярії до ужитку урядників товариства. До всіх, які прибували до ЗСА о. Володимир виявив багато зрозуміння і помочі: обороняв їх перед загрозою повороту до Сов. Союзу і давав змогу новоприбулим українцям-католикам включитись до праці у товаристві.

Від кількох років о. В. Білинський виявився активним прихильником ідеї Блаженішого Верховного Архиєпископа кардинала Й. Сліпого. Він один із перших священиків, виявив повне зрозуміння ідеї самобутности і патріярхату УКЦ і став почесним головою Ради Мирян Товариства за Патріярхальний Устрій УКЦ. Він зовсім не побоявся взяти на себе обов’язок цеї справи, а нам усім відомо, якою непопулярною була ця ідея до приїзду Верховного Архиєпископа Сліпого до Канади і ЗСА. Ставлення о. В. Білинського до ідеї самоуправи УКЦ і патріярхату завсіди було наскрізь позитивне. Він ніколи «не загравав у дві карти і не вичікував, котра сторона буде горою».

О. В. Білинський зовсім не побоявся підписати відозву до священиків усіх трьох єпархій у справі висилки підписаних ними петицій до Папи Павла VI про потребу Патріярхату УКЦ. Немає сумніву, що о. В. Білинський завсіди тішився і дальше тішиться великим довір’ям у священиків і хоч на заклик із Філядельфії отці декани подекуди дораджували, а подекуди наказували висилати зібрані петиції до митрополита Амброзія Сенишина, а не до Папи Павла VI, то все таки понад 50 священиків лише з філ. Єпархії підписали і вислали петиції до Ватикану.

Рада Мир’ян, Краєве Т-во за Патр. Устрій УКЦ співпрацюючи декілька років з о. В. Білинським, переконались, що Він є самостійною людиною, з власними поглядами і переконаннями і їх завсіди обстоював і реалізував.

Це дає запоруку, що він ніколи не буде виконавцем позакулісових махінацій третіх осіб і не буде служити чужим інтересам. Його особистість і досвід Гарантують усім виборцям розвиток і поступ СКУ «Провидіння», поворот щоденника «Америка» до стилю і рівня доброго релігійного і національного часопису. Його безкомпромісовість і послідовність дають запевнення, що програма праці «Провидіння» буде так реалізована, як цього будуть вимагати члени і добро товариства. Його відданість ідеї єдности УКЦ і принципам Верх. Архиєпископа дають повну запоруку чесної праці для добра УКЦ і українського народу. Тому з вище наведених мотивів ми гаряче рекомендуємо всім виборцям кандидатуру о. Володимира Білинського на Головного Предсідника. Закликаємо усіх наших читачів, членів і прихильників нашого товариства голосувати 19 жовтня ц.р. за о. Володимира Білинського, бо лише він одинокий є здібний повести цю поважну організацію на добро Української Католицької Церкви і народу та Вирвати її з рук партійних узурпаторів, що зловживають ним у вузькопартійних цілях.

Ми усі з практики знаємо, як важко приходиться працювати над тим, щоби наші центральні установи активізувались у справі нашої церковної єдности. Коли багато з них повели вкінці цю акцію, то «Провидіння» й досі стоїть у таборі противників церковної єдности і Патріярхату тому що керівники його не служать для добра церкви й народу, а служать для матеріяльних і організаційних вигід і мобілізують для того всі свої кадри. Отець В. Білинський своїх кадрів не має, але за те має свій незламаний, священичий, громадський і людський характер. А цього найбільше «Провидінню» бракує.

Поділитися: