Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Помер Богдан Береза

11 грудня 1983 р. в Нью-Йорку помер на 84 році життя довголітній член Українського Патріяхрального Т-ва нью-йоркського Відділу бл. п. Богдан Береза. Покійний належав до свідомих й активних осіб у нашій українській громаді як тут, у діяспорі, так і на батьківщині.

Богдан Береза народився 21 листопада 1899 р. у відомій міщанській родині у Бучачі — Західня Україна. Батьки дали Богданові глибоке родинне й релігійне виховання та належну освіту. Початкову й середню освіту закінчив у Бучачі. Його батько був відомий купець у Бучачі, й згодом Богдан разом з батьком провадили експортове підприємство. Крім своєї професійної праці, Богдан Береза приймав активну участь у культурно-освітньому та громадському житті. Був активним членом Т-ва «Просвіта», спортового Т-ва «Буревій», міщанського Братства і належав до дирекції Українбанку в Бучачі. Під час першої окупації Західньої України большевиками Богдан Береза з своєю родиною перенісся на захід до Ярослава,, а згодом до Томашева Люблинського на Холмщині й там включився у працю кооперативного життя. Воєнні події завжди його перекидали в різні місця. З закінченням війни опинився, як багато наших земляків, у Німеччині. Остаточно переїхав з Німеччи­ни до США і поселився у Нью-Йорку. Тут він знову виявив свої купецько-бізнесові здібності й відкрив свою крамницю з м’ясними виробами під назвою «Поділля». Крім цього, Богдан Береза брав активну участь у громадському й релігійному житті. Покійний Богдан Береза не жалів часу, праці й грошей на релігійні й громадські організації та установи.

Похоронні обряди довершив о. Себастіян Шевчук, ЧСВВ, який після похоронів попрощав покійного від парафії св. Юра в Нью-Йорку, а після панахиди покійного прощав від Відділу Українського Патріярхального Т-ва в Нью-Йорку Микола Галів. Покійний Богдан Береза залишив у смутку дружину Марію, сина Романа з дружиною Зіркою та внуками, ближчу та дальшу родину.

Дружині Покійного, синові Романові з дружиною та внукам складаємо глибоке співчуття. Хай світла пам’ять про Покійного Богдана Березу надовго залишиться між нами, а гостинна американська земля буде йому легкою.

Під час похоронів Покійного Богдана Берези замість квітів на свіжу могилу склали на «Патріярший Фонд » наступні жертводавці:

$50.00 — Емілія Винниченко — Чікаґо, Ілл.; Ольга Крупська-Сміт — Каліфорнія;
$25.00 — Наталія Крупська;
$20.00 — Марія Крижанівська, Рочестер, Н.-Й.; $15.00— Оксана і Лев Щур;
$10.00— Володимир Кольцьо; Стефанія Рекшинська;
Разом склали: $180.00

Поділитися: