Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Українська громада в Коговз, Н.-Й., вшанувала Патріярха Йосифа

Заходами Українського Патріярхального Товариства, Відділ в Коговз, Н.-Й., в неділю 12 лютого 1984 року українська громада відзначила 92-річчя уродин їх Блаженства Патріярха Йосифа. Святкування розпочато св. Літургією в церкві свв. апостолів Петра і Павла в наміренні їх Блаженства, яку відправив о. мітрат Володимир Андрушків, присвятивши проповідь Патріярхові Йосифові. Отець Андрушків згадав всі важливіші моменти у творчому житті Патріярха, підкреслюючи Його значення для нашої Помісної Української Католицької Церкви. Після обіду о 4 год. о. парох разом з вірними відслужив Молебень до Пречистої Діви Марії за здоров’я Патріярха Йосифа. Після Молебня всі учасники зібрались у церковній залі, де розпочато святочну програму, присвячену Блаженнішому Йосифові.

Вступне слово, що було дбайливо опрацьоване, виголосив голова Т-ва місцевого Відділу В. Стадник. Він закликав святочну громаду молитовно відзначити ту рідкісну нагоду — 92-річчя Патріярха Йосифа, що його будуть святкувати по всіх скупченнях української діяспори у вільному світі. Привітав численно зібрану громаду, і спільною молитвою «Отче наш» розпочато святочне відзначення. Учителька У. Омецінська з чуттям та мистецькою вмілістю прочитала вірш «Шануйте владу» Богдана Стефанишина, за що присутні нагородили її рясними оплесками.

Святочну доповідь виголосив о. парох В. Андрушків, розгорнувши широку картину існування Української Католицької Церкви під Польщею між двома світовими війнами, права якої обороняли два церковні велетні — Слуга Божий Андрей Шептицький та Ювілят, їх Блаженство Патріярх Йосиф, в той час ректор Духовної Семінарії. Слово о. Андрушкова було дбайливо опрацьоване, сперте на фактах і добре виголошене.

Святочну програму закінчено «Молитвою за Патріярха». Голова Відділу В.Стадник подякував учасникам за участь і виконавцям програми та запросив усіх на чай з солодким, що його приготували пані Марія Мандро та пані сестри Ракочі. Розходячись додому, кожний з нас ніс в душі щиросердечні побажання на «многі і благі літа» нашому Патріярхові.

У. О.

Поділитися: