Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Відбулось чергове Засідання Крайової Управи в США

У неділю 13 жовтня ц.р. у пообідніх годинах відбулось чергове засідання крайової управи Українського Патріярхального Товариства в США, у Нью-Йорку. На початку засідання вшановано передчасну й болючу смерть голови УПСО д-ра Богдана Лончини. Голова крайової управи Олександер Пришляк подав додаткові інформації про Поминальні дні у Римі. Окремо поділився з членами управи про останні дні життя й величавий похорон голови УПСО д-ра Богдана Лончини у Детройті. При цьому згадав, що відразу після похорону відбулось засідання управи УПСО, на якому було вирішено про скликання пленарної наради УПСО, що заплянована на перші місяці 1986 р. і на якій має бути вибраний новий голова. До того часу функції виконуючого обов’язки голови буде заступати Василь Колодчин, як один із заступників голови УПСО.

Широко обговорено запляновану акцію збірки підписів до Святішого Отця Івана Павла II за визнання існуючого патріярхату Помісної Української Католицької Церкви. В цій справі вирішено провести потрібні розмови з нашими владиками та поінформувати наші громадські організації та установи. Після цього крайова управа своєчасно повідомить усі відділи і подасть точний плян, як перевести збірку підписів у цій важливій справі.

Обговорено плян деяких заходів Дарії Кузик у справі Папського Синоду, що має відбутись у листопаді ц.р. Обговорено фінансові справи та проблеми журнала «Патріярхат». Тому, що не міг був бути на засіданні д-р Володимир Пушкар, який веде адміністраційні справи, вирішено ці питання переговорити та узгіднити з ним. Крім цього вирішено й полагоджено низку актуальних поточних справ Товариства.

Передчуваючи свою кончину, не можу не висловити свого гіркого душевного болю, що супроводжував мене впродовж мого перебування поза рідною землею. Це біль задля браку єдности в нашому Єпископському зборі поза межами України. Брак єдности, неначе первородний гріх, який закрався до душ тих, що повинні бути світильниками. Він, цей гріх, неначе злодій, проліз звідсіль і в нашу Страдну Церкву на рідній землі.

Брак почуття і розуміння єдности в основних питаннях життя Церкви і народу, це наше нещастя, це наш споконвічний гріх!

+ ЙОСИФ
Патріярх і Кардинал

Поділитися: