Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Комунікат з Єпископської Канцелярії Апостольського Екзархату у Великій Брітанії

На доручення Святішого Отця Папи Івана-Павла II, Владика Авґустин-Євген ГОРНЯК, ЧСВВ, предложив свою резиґнацію з посту Апостольського Екзарха у Великій Брітанії.

Доручення Святішого Отця було закомуніковане Владиці Августинові на закінчення Синоду в Римі, дня 30 вересня 1987 р. усно й письмово, із Східньої Конгрегації префектом Кардиналом С. Люрдусамі.

Ця резигнація була оприлюднена в суботу, 17 жовтня 1987 p., у Ватиканському офіціозі «Л’Оссерваторе Романо» і по Ватиканському Радіо.

Владика Авґустин, ЧСВВ, із своєї власної волі чи ініціятиви, не вніс згадану резигнацію, бо він не був і не є наємником, щоб втікати і залишати повірене йому Христове Стадо; зробив це з виразного послуху Святішому Отцеві, бо під такою умовою було йому предложене папське доручення. В цьому сенсі його резигнація не потягає за собою відповідальности за наслідки.

З нагоди звільнення Владики Авґустина Горняка з посту Апостольського Екзарха у Великій Брітанії йому було висловлене признання в Римі за його вірність Апостольському Престолові, Святішому Отцеві, як Христовому намісникові на землі, а зокрема за його вірність до самого кінця під час т. зв. «боротьби за Патріярхат» в Англії. Таке признання Владика Авґустин висловлює своїм священикам і вірним, які в цій вірності з ним солідаризувалися. Лондон, 21 жовтня 1987 р.

За Канцелярію УКЦеркви у Вел. Брітанії:
о. мітрат Степан Вівчарук, Канцлер

Поділитися: