Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Гантер вшанував світлу пам’ять Патріярха Йосифа

У вівторок, 16 жовтня 1984 p., в сороковий день відходу у засвіти пок. Патріярха Йосифа, парох о. Евген Гарабач відправив поминальну Службу Божу з Панахидою, під час якої виголосив змістову проповідь про трудолюбиве життя, повне терпінь і турбот, цитуючи важніші місця із «Завіщання». Панахиду закінчив хор співом «Вічная пам’ять» і похоронним «Святий Боже». І знову відізвався дзвін «Іван», несучи до небес мольби-просьби до Всевишнього Господа, щоб поселив нашого Святця Отця Йосифа, «де праведні спочивають».

2 грудня 1984 р. заходами Делеґатури Патріярхального Товариства і Комітету Товариства «Свята Софія» відбулися в каплиці парафіяльного дому, о год. 12:00 дня жалібні сходини, присвячені Ісповідникові Віри Патріярхові Отцю Йосифові. На стіні висів портрет Патріярха Йосифа.

Сходини відкрив Стефан Льорх, привітавши о. Е. Гарабача і чисельно зібраних мирян, згадавши про великі діла і терпіння невтомного борця за історичні права нашої Церкви, спочилого Патріярха Йосифа. Однохвилинною мовчанкою вшановано Його пам’ять. Жалібну програму почато молитвою «Отче наш», яку проспівали всі присутні. Поминкове слово виголосив Андрій Бук. Представивши життєвий шлях Покійного отця Йосифа, повний змагань, трудів, терпінь за нашу Церкву й нарід, він згадав два пророчі сни-візії колишнього каторжника в Сибіру. Перший сон, що він знаходиться у Римі, що його вітають вселенський архиєрей і численні достойники, сповнився 21 рік тому. Другий сон-візія, що він бачив УКЦ в тріюмфі воскресення — у Львові, в Києві — церкви відкриті, радісно гомонять дзвони, нарід веселий, щасливий спішить до Святоюрської гори і собору св. Софії подякувати Господеві за свободу Церкви, віри народу. Останній сон покищо не сповнився.

Промовець назвав великі діла, що їх Патріярх Йосиф довершив у Римі після чудесного звільнення на протязі 21 року на так званій «волі». Промовець закінчив свою глибокозмістову доповідь, наводячи відповідні місця із «Завіщання».

Про похорони Блаженнішого Отця Йосифа розповів о.парох Е.Гарабач. Похорон був дуже величавий, в ньому взяли участь майже всі наші єпископи, 14 кардиналів, представники Ватикану, багато священиків, монахів, отець Ван Страатен (великий приятель пок. Патріярха), амбасадори, представники нашого уряду, представники політичних, наукових, культурних організацій, світового і краєвих патріярхальних товариств, Т-во «Свята Софія» та понад 500 мирян. Найбільше зворушливою була хвилина, коли Архимандрит о. Іван Хома, голова Львівського Крилосу, читав уривки «Завіщання» бл. п. Патріярха Йосифа, що його він писав одинадцять років. Під кінець висвітлено прозірки з похоронів пок. Патріярха Йосифа, які підготовив Теодор Угорчак. Всі пояснення давав о. Е. Гарабач. Жалобні сходини закінчено молитвами «Вічная пам’ять» і «Боже Великий».

А. Б.

Поділитися: