Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Цінний документальний фільм про Патріярха Йосифа

Заходами кінематографіста Ярослава Кулинича появився цінний документальний фільм з фрагментів життя св.п. Патріярха Йосифа. Прем’єра цього документального фільму відбулась в неділю, 24 березня 1985 p., у школі св. Юра в Нью-Йорку. Цінність документального фільму полягає в тому, що на фільмовій стрічці зафіксовано виняткові й особливі фрагменти з подій життя Блаженнішого Патріярха Йосифа. Фільм має неоціненну вартість як історичний документ, що залишиться на довгі, довгі роки та який буде незаступимим джерелом у дослідах й аналізі багатогранного життя і творчости Патріярха Йосифа.

Слід завважити, що Ярослав Кулинич вже й перед тим створював і показував подібні документальні фільми і між ними також про Патріярха Йосифа, але останній фільм під назвою «В’язень Христа ради» є найбільше вдалим документальним фільмом. В ньому є добре змістове схоплення особливих фрагментів з життя Патріярха Йосифа та їх вдале упорядкування. Звичайно, деякі кадри не тільки можна було б, але й треба технічно краще опрацювати, але Я. Кулинич не може собі на це дозволити, бо це вимагає додаткових коштів.

Кінематографіст Я. Кулинич провів велику працю над скомплектуванням цього фільму. Фільм «В’язень Христа ради» є своєрідною компіляцією зафіксованих подій на фільмовій стрічці з важливих моментів життя великого Мужа. Слід мати на увазі, що св.п. Патріярх Йосиф був унікальною особою, світочем не тільки в українському, але й у вселенському світі. Кадри фільму будуть допомагати побачити і зрозуміти його винятковість і велич.

Над опрацюванням фільму «В’язень Христа ради» співпрацювали: Іван Процик з Мюнхену, сини Я. Кулинича, Зенон і Любомир, мистці: Володимир Бачинський і Микола Голодик і фотограф Осип Старостяк. Сценарій до фільму написав інж. Тарас Грицай, а диктором був Юрій Денисенко. Слід підкреслити, що останній виявився бездоганним. Він робить фільм, його поодинокі кадри повнішими, живішими та краще зрозумілими.

В основному у фільмі показані кадри з поїздок Патріярха Йосифа у Вільному світі та з його ювілейних відзначень-святкувань і кінчається кадрами похоронних обрядів. Фільм триває повних дві години. На початку показано портрети визначних українських церковних діячів. Очевидно, ці кадри не є безпосередньо фільмовані з натури, але технічними засобами інкорпоровані у фільм, як своєрідний пролог. Такими ж самими засобами включено фрагменти з місцевости народження Блаженнішого Йосифа, гімназія, Львів й інші фрагменти біографічного значення.

Фактично фільм починається першою тріюмфальною поїздкою Блаженнішого Отця Йосифа до Канади. Тут показано ті зворушливі моменти. На фільмових кадрах видно незчисленну кількість вірних, які прибули з різних місцевостей Канади й США, щоб з радістю привітати Подвижника Української Церкви, Блаженнішого Йосифа, який високо тримав ім’я українського і в загальному вселенського церковного ієрарха Христової Церкви.

Я. Кулинич ішов услід за Блаженнішим Йосифом і схопив усі важливіші фрагменти. Звичайно це не обходилось без труднощів, але незалежно від всього йому вдалось зібрати багатий та найважливіший матеріял. На фільмових кадрах зафіксована історичного значення зустріч Блаженнішого Отця Йосифа з Митрополитом Української Православної Церкви, Владикою Йоаном Теодоровичем у Бавнд-Бруку. На фільмових кадрах показано Блаженнішого серед українських вірних у різних місцевостях США і серед української молоді. Також є оригінальні й цікаві фільмові кадри з другої поїздки по США і Канаді, коли Блаженніший Отець Йосиф повертався з Євхаристійного Конгресу в Австралії. Це справді милі й незабутні моменти. У фільмі, на жаль, немає жодного натяку на третю поїздку до США, але вона була також не менше маркантною. Є зафіксований історичний момент з Архиєрейської Служби Божої, що була відправлена у базилиці св. Петра у Римі, при головному престолі на гробі св. ап. Петра у Святому Божому 1975 році, коли вперше, на прохання вірних, священиків і частково деяких владик проголошено Блаженнішого Отця Йосифа Патріярхом Києво-Галицьким та всієї Руси-України Української Католицької Церкви. Є кадри фільму з вручення Блаженнішому Йосифові кардинальського капелюха, з посвячення храму Св. Софії у Римі і багато більше побічних моментів з життя і творчости Патріярха Йосифа. Фільм кінчається величавими й достойними похоронними обрядами у Римі.

Очевидно у фільмі «В’язень Христа ради» показано тільки одну сторінку життя і творчости Патріярха Йосифа, це є та святочна тріюмфально-величава, але є і друга сторінка боротьби і важких змагань Патріярха Йосифа за привернення історичних прав нашої Церкви, за завершення її патріярхатом, що її, зрозуміло, у фільмі немає.

На цій другій стороні життя і творчости Патріярха Йосифа, ми знаємо, були його віддані послідовники, яких рідко бачимо на фільмових кадрах.

У показаному фільмі є чимало зворушливих моментів. У фільмі немає повторень, але представлені живо й цікаво різні зустрічі з поодинокими людьми і громадянами. Кінематографістові Ярославові Кулиничеві й усім його співробітникам належить наша вдячність і признання. Фільм повністю заслуговує на матеріяльну і моральну підтримку так, щоб Я. Кулинич мав можливість його ще краще опрацювати. Фільм «В’язень Христа ради» варто побачити.

М. Галів

Поділитися: