Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Книгозбірня і Інститут Маріології в Дейтоні, Огайо

В 1796 р. вояки амер. визвольної революції започаткували над річкою Маямою, 55 миль на північний схід від Сінсінаті в Огайо нову оселю і назвали її прізвищем одного з них, тоді 32-літнього Йонатана Дейтона. Тепер це чвертьмільйонове місто знане у світі як осередок дослідів і експериментів американської авіяції, яке придбало собі цю славу вже в 1903 р. першим летом братів О. і В. Райтів (Wright).

Старанням римо-католиків в 1850 р. постало там навчальне заведення, ведене потім як Колегія св. Марії, а дальше як Університет Дейтону. Важливе місце в цій школі призначено книгозбірні, яка начислює 400,000 томів, в тім 23 тисячі з обсягу релігії і богословії. За пляном спеціялізації в 1943 р. утворено при тім Університеті окрему книгозбірню Маріології — і в ній досі зібрано 56,000 назв книжок у більш як 50 мовах, в тім 4,500 першодруків з перед 1800-го року. Крім книжок у книгозбірні зберігають всі інші форми виробництва, як журнали, мікрофільми, рукописи, розвідки, прозірки, фотографії, філателію, медалі, платівки, образи, вирізки (42,000 штук) — та ведуть бібліографію Богородичної літератури, якої тематикою є життя і релігійний культ Богоматері в найширшім обсязі, отже Бібліознавство, патристика, історія церковного мистецтва, в тім зокрема іконографія східних Церков і середновіччя, скульптура, архітектура, гимни, поезія, драма, Літургіка, паломництво. Ця Marian Library в Дейтоні є найбільшою книгозбірнею Маріології у світі. Вона видає науковий, кількамовний Річник Marian Library Studies та піврічно інформаційний бюлетень Marian Library Newsletter. На світових конгресах Маріологів, які відбуваються що 4 роки, від 1971 р. ця Книгозбірня уділяє золоту медалю і стипендію за найбільший вклад у поглиблення Богородичного знання. Цього року такий конгрес відбувся 3-12 жовтня в Сараґосі в Еспанії з участю від українців о. проф. Л. Глинки і о. К. Корчаґіна, ЧСВВ.

Попри цю книгозбірню університет вдержує Міжнародній Інститут Богородичних дослідів (International Marian Research Institute), який рішенням Конґреґації Католицької Освіти від 5 листопада 1975 р. є частиною римського «Понтифікального Інституту Маріянум» і управнений до признавання докторатів богословії із спеціялізації у Маріології. Доступні також студії в часі року або на літних семестрах для бакалаврів на осягнення маґістерки за оплатою 61 дол. за кредитову годину у кожнім семестрі.

У цій книгозбірні, приміщеній на сьомім поверсі будинку ім. Роша існує Відділ Маріології українською мовою, на жаль ще дуже вбогий. Українська суспільність не була інформована про творення такого релігійного осередку і ця стаття має допомогти і направити занедбане. Нам треба розбудувати українську секцію, щоб вона різновидними виданнями доказувала масове поширення Марійського культу на наших рідних землях і в діяспорі, а дослідникам могла служити відповідною літературою. Тому книгозбірня просить дарувати її будь-які видання і предмети культу до Богородиці українською мовою, як літургічні книги, музичні видання з церковним співом у різних відправах, образи, та все інше, що відзеркалює Марійський вплив на культуру, побут і освіту нашого народу. У надзвичайних випадках книгозбірня може закупити вартісні пам’ятки. Книгозбірня затруднює українку Галину Николишин, яка бажає подбати про вивінування нашого Відділу. Маємо нагоду безкоштовно розбудувати при американському університеті тривалий архів найширшої літератури про почитання Матері Божої українським народом. Просимо інші українські часописи поінформувати про це своїх читачів.

Адреса для висилки дарів:

Marian Library University of Dayton
Dayton, Ohio 45469 (Attn. Mrs. H. Nykolyshyn)

Поділитися: