Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

З’явився другий том історії українців Канади

У місяці березні 1992 р. появився на книгарських полицях другий і доповнений том Історії українців Канади пера д-ра Михайла Марунчака, члена редколегії журнала «Патріярхат», що його видала Українська Вільна Академія Наук в Канаді. Як перший том цієї історії присвячений піонерській добі, так другий том обговорює міжвоєнну і повоєнну добу українського поселення в Канаді. Обидва разом начисляють 972 сторінки другу (перший 464, другий 508). Обидва є в твердій оправі із золотими витисками та книжковим логом століття українців Канади. Вони з’ясовують ріст української спільноти в Канаді за перше століття поселення та кидають перспективу на майбутні століття. Видаючи ці два томи загальної історії, УВАН підкреслює потребу зберігання історичної пам’яти народу.

Обидва томи Історії українців Канади д-ра Михайла Марунчака — це постійне змагання спільноти за свою повноту та вивершеність. Автор наголошує основні і тверді засади українського піонерства, яке голосило, що «доки канадські українці не довершать своєї власної сильної організації для народньо-політичних цілей, доти немащо мріяти про якібудь успіхи» («Новий край», Ростерн, чч. 18, 19, 1912 p.).

По цій лінії йшла суспільна розбудова українського життя в Канаді. Другим угольним каменем цієї будови була суспільна інтеграція українських сил в цілісне життя канадської спільноти. Автор Історії українців Канади уникав докучливих намагань деяких канадських істориків зводити історію до взаємодії клясів, церковних угрупувань, вузько політичних баталій тощо. Натомість він дав струнку структуру національного розвою українсько-канадської спільноти, пов’язану з його минулим в побуті, науці, культурі, релігії, національних змаганнях в політично-муніципальних справах Канади й в перспективі майбутнього росту. Він також пов’язав одним вузлом політичну працю діяспори з українськими державними процесами в Україні. Актом державної незалежности України з 24 серпня 1991 р. кінчаються сторінки цієї двотомної Історії українців Канади за перше століття побуту, розвою і росту українців у Канаді.

Історія в двох томах коштує 52 доляри разом з поштовою пересилкою. Поодинокий том — 27 долярів. Замовляти в книгарнях, або в канцелярії UKRAINIAN ACADEMY OF ARTS AND SCIENCE IN CANADA, 456 MAIN STREET, WINNIPEG, MANITOBA, CANADA R3B 1B6

Поділитися: