Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

У Києві відзначили 95-річчя Патріярха Мстислава

Напередодні 95-ї річниці з дня народження Патріярха Мстислава (Владика народився 10 квітня 1898 року в Полтаві, в родині Івана Скрипника й Мар’яни Петлюри, сестри Симона Петлюри), 9 квітня 1993 року в Києві у будинку колишньої Центральної Ради (тепер тут міститься міський будинок вчителя) відбулося вшанування Голови Української Православної Церкви. На сцені з двох великих, вишиваних полтавськими мотивами, рушників був зроблений хрест, перед яким полум’яніло 95 свічок. Праворуч в рушнику на аналої встановлено кивот з образом чудотворної ікони Богоматері Сорочинської (шанованої православними українцями Лівобережжя й, зокрема, Полтавщини). Київські діти з хору «Зернятко» відкрили врочисту академію співом пісні про те, як наприкінці XIX ст. в одній полтавській родині народився хлопчик Степанко (світське ім’я Патріярха), якого мама благословила на служіння Богові й Україні. Після цього зворушливого відкриття слово перебрав ведучий — головний редактор всеукраїнської православної газети «Наша Віра» д-р Євген Сверстюк, який процитував слова Патріярха, сказані ним під час останнього приїзду в Україну: «Навіщо Бог послав мені на старість такі тяжкі випробування?». Євген Сверстюк провадив усією святочною академією, запрошуючи на сцену відомих артистів (співачку Ніну Матвієнко, читця Павла Громовенка, різні ансамблі бандуристів і скрипалів), а також відомий народній хор під управлінням Ященка, хор Київської Православної Духовної Семінарії.

Зворушливі слова про Патріярха Мстислава промовляли настоятель нової Борисо-Глібської церкви у місті-супутнику Києва «Теремки» о. Юрій Бойко, настоятель Володимирського катедрального собору в Києві, о. Борис Табачник (він же прочитав телеграму Патріярхові в імені Синоду УПЦ Київського Патріярхату), представник Президентського посадника міста Києва Андрій Ткачук, проф. Дмитро Степовик з Академії Наук України та інші.

Ні митрополита Філарета, ні інших чільних ієрархів київського Патріярхату на врочистій академії не було. Проте на вечорі не йшлося про ті тяжкі проблеми, які сьогодні роздирають Українське Православ’я: ювілей відзначено гідно, інтелігентно. Про нього широко писала преса.

Д. С.

Поділитися: