Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Чи не слiд заснувати Фонд Блаженнiшого Любомира Гузара?

Друга річниця відходу Патріарха Любомира до вічності ще раз нагадала мені ті дивні відчуття особистого жалю та великої вдячності Богові багатьох тисяч українців, що їх викликала смерть Патріарха. У довжелезних чергах люди неспішно йшли до труни покійного, ніби на останню зустріч з великим чоловіком, із тим, з ким мали щастя разом жити, працювати і молитися, відчувати його людське братерське тепло, батьківську і душпастирську опіку. Стояли на площі Святого Юра в черзі на прощання з його тілом, розуміючи і глибоко переживаючи, якої втрати зазнали.

Цей чоловік вимушено покинув Україну в 11 років, емігрувавши зі своїми батьками спершу до Австрії, а потім до США, але повернувся на батьківщину за першої нагоди. Тож, очевидно, з дитинства залишався назавжди міцно прив’язаним до України. І готовність, і самовідданість його служіння свідчать, що, напевно, в думках мав її ідеальною чи то вимріяною… І для молоді, якою він так охоче опікувався, і для старших людей пострадянського модусу буття зустріч із Блаженнішим Любомиром ставала великим одкровенням, яке перевертало хід думок, вселяло правдиву віру в життя, розкриваючи горизонт світогляду не так у понадземне, як даючи йому таку перспективу погляду. Значно відкриваючи свідомість до численних людських чеснот, Блаженніший говорив радше про незчисленне Боже милосердя. Апелював до багатого культурного спадку нації, але й до невідкладної потреби його щоденного плекання і справжнього творення. Головне, бо дуже відмінно, справді предметно і ніби намацально апелював до живої людини, даючи натхнення до звичного, проте вже небуденного життя. Святий старець щедро ділився власним ентузіазмом, активно занурюючи в церковне сопричастя усіх ближніх, з якими його зводила доля.

Досі виразно пригадую свою першу зустріч із цим тоді ще зовсім не знайомим духовним отцем. Пригадую і сказане на проповіді у не так ще давно відвойованій церкві Преображення Господнього у Львові, і довгу розмову з вірянами біля храму. Добре пам’ятаю залите сонцем подвір’я, де старець у сандалях та простій рясі розподіляє скарби любові й світло Христової благовісті, на тлі якого тьмяніє й саме сонячне світло. Мене дивували як співзвучність та синхронність із власними очікуваннями, так і надмір запалу Божим словом.

Тут не мовиться, звісно, про панегірик – радше про те, що працю, почату покійним Патріархом, варто продовжувати з тим же запалом, яким горів він, продовжуючи реалізацію, систематизувати думки покійного, давати їм здійснитися до кінця, зокрема в реалізації проектів: УГКЦ і пострадянська держава, Україна і екуменізм, економіка, право, молодь, культура, освіта тощо. Варто було б створити преміальний фонд імені Блаженнішого, який міг би відзначати й заохочувати працівників, котрі продовжують думки Любомира Гузара. Зрештою, варто задуматися над системною популяризацією праць наших інтелектуалів, які розвивають спадщину Блаженнішого.

Олег Дудич

Поділитися: