Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Із діяльности Товариства за патріярхальний устрій Української Католицької Церкви

Другий З’їзд Делегатів від Комітетів і Мужів Довіря Краєвого Комітету за Створення Київсько-Галицького Патріярхату, дня 23 квітня 1966 р, в Нью Йорку, прийняв Статут і силою його постанов оснував «Товариство за Патріярхальний Устрій Української Католицької Церкви».

Згаданий З’їзд вибрав Керівні Орґани Товариства в такому складі: Управа:

Почесний голова – Проф. Михайло Тершаковець; Ред. Василь Пасічняк. Голова; Др. Євген Ґіль і Богдан Ясінський – заступники голови; інж. Степан Процик – секретар; інж. Лев Коленський – скарбник; інж. Іван Куземський – організаційний референт; Др, Ярослав Шав’як – пресовий референт.

Контрольна Комісія: Др, Богдан Шебунчак, ред. Василь Качмар, інж. Михайло Хронов’ят.

Товариський Суд: Др. Роман Осінчук, Др. Юрій Старосольський, Др. Іван Козак.

***

У подвійно-ювілейному 1967 році, в 75-річчя з дня народження і 50-річчя священства Їх Блаженства Верховного Архиєпископа і Кардинала Йосифа Сліпого Краєва Управа Товариства ще на початку цього року заініціювала по всіх своїх відділах влаштувати з цієї нагоди святочні концерти. Хоч дехто висловлювався критично до таких імпрез, говорячи, що «Кардиналові треба не такого вияву льояльности а конкретної праці для здійснення Його плянів», то святочні імпрези й концерти не перестають бути у нас і на дальше найпопулярнішою формою вшанування великої людини або історичної події. Наше Товариство не обмежується лише до декляративного вияву думок і бажань його членів – вірних Української Католицької Церкву, але стремить також до здійснення ідей і плянів їх Блаженства Кардинала Йосифа Сліпого.

***

Управа видрукувала й поширила по всій Америці й частинно по інших теренах мистецькі картки з ювілейними привітаннями для їх Блаженства і Верховного Архиєпископа Кир Йосифа, відбитки яких друкуємо на внутрішній сторінці обгортки, з наміренням масової їх висилки Ювілятові від поодиноких родин й індивідуальних осіб. Хоч назверх така акція може виглядати для критичної людини як ще один незобов’язуючий вияв льояльности до Архипастиря, то Управа поклала вагу на інші аспекти акції.

Насамперед це масове висилання карток до Верховного Пастиря, який є рівночасно символом ідеалів, стремлінь і страждань українського народі і церковно-релігійної спільноти, має підкреслити волю вірних Української Католицької Церкви і бажання зберегти єдиний церковний провід і одну неподільну матірну Церкву, єдину для всіх вірних що живуть на Україні і тих що розкинені по всьому світі, під керівництвом Синоду Українських Єпископів. Воно також заперечило, кинену серед чужого світу болючу і злочинну агітацію, що наш Верховний Архиєпископ це «пастир без овець». Цим ми докажемо, що Його вірні живуть усюди там де їм доля призначила, та вони розуміють і обстоюють справу єдности й самобутности їхньої Церкви. І дальший аспект акції, може найважніший, це доказ вірности нашій помісній незалежній Церкві і її найвищому Архипастиреві, чого часто не хочуть бачити чужі високі ієрархи, в плянах яких незалежність й помісність нашої Церкви не знаходить місця.

Є надія, що ця акція буде успішною саме тому, а другі почини, які Управа Товариства плянує і проводить, допоможуть вірним Української Католицької Церкви сказати їхнє слово напередодні історичного першого Собору Єпископів Вселенської Католицької Церкви у Римі.

***

Дня 24 червня і 2 серпня цього року з ініціятиви Краєвої Ради Товариства відбулись в Нью-Йорку наради представників українських центральних організацій в справі сучасного положення Української Католицької Церкви. Крім схвалення меморіялу, який тепер дискутується, нарада постановила просити Впреосв. А. Сенишина та Преосв. Й. Шмондюка і Я. Ґабра про уділення в серпні цього року авдієнцій для делегацій, зложених із представників центральних організацій й членів Управи нашого Товариства. Темою авдієнцій плянується обмін опіній про положення Української Католицької Церкви в аспекті екуменізму, та спеціяльно про репрезентацію Української Католицької Церкви на першому Соборі Єпископів в Римі, у вересні цього року.

Під теперішню пору Управа одержала відповіді від усіх трьох Владик. Відбуто авдієнцію дня 14, серпня з Преосв. Й. Шмондюком. Повідомлення про висліди авдієнцій буде проголошено своєчасно.

***

Краєва Рада рішила сприяти друкуванню книжки пані Мілени Рудницької п.з. НЕВИДИМІ СТИГМАТИ. Слід підкреслити декілька важливих аспектів цього видання. Воно має бути інформативне, документальне, історичне й передовсім ювілейне. Це видання покриває історично-важливий недавній епізод із столиці Вселенської Католицької Церкви про який заговорив цілий світ, Книжка нотує події та їх значення для нашої Церкви і нашого народу. Тому ця книжка повинна бути прикрасою кожної української хати.

До технічного переведення цього завдання і рівночасно фінансування цеї книжки зобов’язалася група ініціяторів із Філядельфії, яка внедовзі оприлюднить свій плян і проситиме про співпрацю усіх, кому ця справа лежить на серці.

Тому що Управа Товариства не має власного адміністративного апарату ані встановлених зв’язків до українських громад в других країнах Америки, Европи та Австралії, усі зацікавлені в акціях Товариства, а спеціяльно в поширенні ювілейних карток, кольпортажі бюлетеню ЗА ПАТРІЯРХАТ й виданні книжки НЕВИДИМІ СТИГМАТИ, можуть звертатися безпосередньо на адресу Товариства подану на обгортці цього числа.

Поділитися: