Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Нові книжки з Української Церковної історії

У 1995 р. були видруковані у Львові дві книжки о. д-ра Дмитра Блажейовського. Перша з них це «Історичний шематизм Перемишльської єпархії і Лемківської адміністратори (1828-1939)». 1008 стор., у англ. мові, а друга це «Берестейська ре-унія і українська історична доля і недоля», 646 стор., в українській мові. Набути ці книжки можна в Америці У Mr. Wolodymyr Kikta, 2613 Lori Ct, Union, N.J 07083-4935

Ціна книжок по $20.00 + поручена пошта $5.00 за кожну книжку.

У першій з них автор подає спис усіх отців, що займали якесь становище чи уряд у єпископській курії, і хто, коли та яке становище займав. Подає поазбучно усі парафії, єпархії та коли церква була збудована. При парафії подає по черзі усіх парохів та сотрудників за роками.

Для лемків цей шематизм має особливу вартість, бо у нім є не тільки назви усіх парафій Лемківщини і коли церква була побудована та які були парохи від 1828 до 1939 року, але і статистика лемківських сіл. Є подано, скільки було у селі поляків і євреїв. У поазбучному порядку подано імена священиків, що працювали у Перемишльській єпархії і по лемківських селах від 1828 до 1939 року, з поданням про кожного священика коротких інформацій. При кінці подано 10 стор. карт, на яких є парафії з границями деканатів і повітів цілої Перемишльської єпархії.

Мати цей шематизм у своїй приватній чи у шкільній бібліотеці це майже необхідна річ. Шкода тільки, що автор видрукував усього 1000 примірників. Шематизм надруковано в Україні, який послужить інформаціями про Лемківщину і Засяння. Деяку кількість шематизмів замовлено для Америки і Канади, які можна буде набути.

Друга книжка є про Берестейську ре-унію. Це збірка статтей і рефлексні автора. Автор подає позитиви Берестейської ре-унії на тлі загальної ситуації українського народу перед унією.

Автор стверджує, що відчувався брак творчої еліти, державницького думання та плянування на дальшу мету. Шляхта зрадила і пішла до поляків, а козацька старшина до москалів. Подає характеристику провідних діячів того часу, як Острозького, Конашевича, Могилу та Хмельницкого. Книжка дає, як висловився про неї Юрко Шухевич, багато до думання. Кого інтересує українське життя у минулому і хто займається історією українських церков, для того ця книжка необхідна.

Володимир Кікта

Поділитися: