Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

В поклоні Верховному

Присвячено зустрічі Блаженнішого в м. Рочестері, Н.Й.

Ваше Слово хай всюди могутньо звучить!
На весь світ нехай Правду в тріюмфі лунає!
В Слові Вашім нехай променіє та ціль,
До якої наш Нарід змагає!
Слово Правди і ціли не вмре!
Воно лине у слушну Хвилину
В обороні Народу. Бо вже
Час мовчання минув. І почину
Діл великих потрібно!
Без діл Не так легко мету досягати.
Мета наша – наш Київ, наш Львів,
Наша Церква, що нині розп’ята!
Наш Верховний, Він нас поведе
Уперед! І дороги тернисті
Він розчистить! І все, що є зле,
Словом Правди зітре, Словом знищить!
Господь скріпить на дусі Його Блаженство,
Як Мойсея кріпив у пустині.
Бо всевидяще око Його
Бачить добре, що діється нині:
Скаженіє безмірно новий фараон!
Він спокою не матиме доти –
Аж зруйнує нам Церкву!
І весь наш Народ розіпне, як Христа на Голготі!
О, наш Гостю, наш Батьку,
Вітаючи Вас тут у нас і по цілій вселенній,
Вірні Ваші, в поклоні до Вас,
Кличуть: Будьте Ви нашим Мойсеєм!
Не віддайте овець на поталу вовкам!
Навчіть нас непохитно змагати!
І за віру батьківську тверду
Навчіть нас і життя віддавати!
Многі літа в здоров’ї кріпкім
Жийте нам ще наш Батьку, наш Гостю!
Як зоря Вифлиємська, Ви шлях нам світіть
В справедливе і світле майбутнє!

8-го червня 1973 р.

З нагоди приїзду Патріярха Кир Йосифа І до Піттсбурґу (Пенсильвенія), Комітет привітання їх Блаженства видав обширний памфлет в англійській мові п.н. «Велкам то Піттсбурґ». Памфлет своїм матеріялом і редакцією вийшов поза засяг самої події дня — прийняття і привітання Патріярха, і він репрезентує обширніший матеріял про історію і долю нашої церкви, яким можна користуватися в майбутньому при кожній нагоді. Матеріял друкований по-англійському з огляду на вірних цього терену, які в більшості не володіють українською мовою. Він також через це став першорядним інформативним матеріялом для американської преси, що виявилось у численних статтях та ілюстраціях на сторінках газет цього великого індустріяльного міста.

Брошура містить на початку біографію Патріярха, а дальше історію знищення УКЦ на Україні, ілюстровану знимками арештованих і знищених владик. Матеріял про сучасні змагання до помісности прикрашений також багатими актуальними ілюстраціями. У памфлеті знаходиться також коротенький матеріял про початкові поселення українців на терені Піттсбурщини й відомості про численних там же закарпатців. При кінці брошури поміщено численний комітет прийняття й фундаторів цієї імпрези. Багаті пресові матеріяли, що появилися в цей час у піттсбурзькій пресі свідчить про те, як організовано і вдало цей комітет вив’язався із своїх завдань.

Місто Клівленд і околиця відчули й побачили динамічну активність Церковно-громадського Комітету з нагоди відвідин там Патріярха Кир Йосифа І. Цей комітет мав доволі широкий засяг якщо йдеться про охоплення усіх верств і усіх категорій громадянства й також коли говорити про його структуру, що складалася із одинадцяти ділових комісій. Виданий двома мовами клівленський памфлет містить подібний до піттсбурзького історичний та ілюстративний матеріял, але крім нього ще й офіційну кореспонденцію стейту й міської ради. Змістовно зібраний матеріял про заходи й успіхи десятирічної праці Патріярха на еміграції матиме вартість посібника для майбутніх подібних публікацій. В брошуру включені привітання від численних організацій міста Клівленд і багатьох індивідуальних родин і осіб. Окремо опубліковано жертводавців на «Церкву в Потребі», що дало громаді повний перегляд динамічної праці комітету. Надісланий до нашої редакції пресовий матеріял свідчить також про успіх в ділянці зовнішніх зв’язків і преси.

На час цих імпрез були проголошені і поширювані пропам’ятні марки та конверти для відзначення десятиліття від дня звільнення їх Блаженства з неволі, або як це надруковано на листівках: в «декаду оновлення, епохальних діл та динамічних змагань Мойсея й українських мирян за самобутність, єдність, помісність і патріярхат». Це видання приготовив невтомний діяч — пан Степан Кікта, а поодинокі проекти виконали: о. Ю. Мокрицький, О. Венгринович, В. Дорошенко й В. Каплун.

Поділитися: