Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

29 вересня цього року — з’їзд мирян

У Патріярхальному Товаристві витворилась традиція, що у середині дворічного періоду праці вибраної Крайової Управи, (тобто у час між двома загальними зборами Товариства), відбувається Краєвий З’їзд Мирян. Згідно з постановою Крайової Управи наступний З’їзд відбудеться в суботу 29 вересня в Нью-Йорку, в залі Українського Народного Дому. Тема цього З’їзду була предметом нарад і обговорення між управою і створеними програмовою й організаційною комісіями, у висліді чого узгіднено його програму, теми доповідей і процедуру.

Хоч згідно зі статутом З’їзд має лиш дорадче значення, одначе його напрямні і резолюції, згідно з витвореною практикою, стають міродайними для плянування й дії Крайової Управи. А це тому, що у З’їзді крім членів Крайової Управи беруть участь члени Ради Мирян, голови й більшість членів управ відділів Товариства, заінтересовані і найактивніші члени, члени основники й духовні отці та гості. До голосу такого збору управі завжди слід уважно прислухуватися.

Предметом праці З’їзду є звичайно сучасні проблеми Товриства, що випливають з церковного й суспільного життя. На цей раз це буде становище церкви після поїздки Патріярха, закріплення і поширення в процесі суспільного життя визнаної народом патріярхальної системи, практичні заходи для підкріплення патріярхальних інституцій, збереження Товариства незалежним від шкідливих політично-групових впливів, і його організаційне поширення.

Для успішного переведення З’їзду у цьому журналі поміщено тексти трьох доповідей і основні тези четвертої на те, щоб усі учасники З’їзду запізналися із тезами, завчасу сформували свої думки, та щоб мали можливість активно і конструктивно брати участь в їх обговоренні, і у творенні програмових резолюцій З’їзду.

З’їзди Мирян відбуваються в зв’язку з існуючою ситуацією. Сучасна ситуація характеристична кількома важливими явищами, що можуть мати вплив на модифікацію становища Товариства. Одним із таких позитивних явищ — це є загальне і всенародне визнання помісности і патріярхального статусу нашої церкви, до чого Крайова Управа змагала уперто довгі роки. Маючи цю тяжку працю за собою Товариство присвячуватиме більше концентрованої уваги окремим протипатріярхальним ядрам, що ще залишились, уважно вивчатиме політику поодиноких ієрархів, та докладатиме зусиль до поглиблення помісности нашої церкви внутрі і назовні.

Немає забезпечення перед дальшими перешкодами і труднощами мирянської праці в наступному етапі й тому роля, значення і праця сучасного З’їзду Мирян не менш важлива як раніше. Участь кожної думаючої людини у цій праці важлива, оскільки Патріярхальне Товариство — це організація активних мирян, що щиро живуть справами і долею їхньої церкви.

29 вересня усі на з’їзд мирян

Поділитися: