Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Коговз у поклоні Патіряхові

(Коговз, Н.Й.) — Українська католицька парафія св. Петра й Павла в Ковгозі гідно вшанувала 19. 2. 86-ліття народин Блаженнішого Патріярха Йосифа І. Парох о. мітрат Володимир Андрушків відправив св. Літурґію в наміренні Патріярха й виголосив відповідну проповідь. Пополудні в 4 год у шкільній залі відбулася святочна академія. Відкрив її о. мітрат В. Андрушків вступним словом. Церковний мішаний хор під проводом преподобної сестри Лаври проспівав «Отче наш», потім «Блажен муж» А. Гнатишина. Учень Ігор Кухар продеклямував Молитву за Патріярха, а хор і всі зібрані заспівали многоліття Патріярхові. Зиновія Білас рецитувала поему Зої Когут «Рефлексії в Римі», потім учениця школи українознавства Таня Сосяк деклямувала поему І. Тиверця: «Ми до Тебе руки простягаєм», а Уляна Омецінська рецитувала поему Р. Завадовича «Обранець Провидіння».

Член Крайової Управи Т-ва Микола Галів з Нью Йорку виголосив змістовну доповідь з нагоди 86-ліття народин Блаженнішого Патріярха Йосифа І і 15-ліття його звільнення з Сибіру. Доповідач підкреслив — Керманич нашого, церковного корабля — це людина великого формату, це унікальна постать не тільки у нашій, але й у вселенській Церкві. До обіцяної землі веде довгий шлях. Продовж 15 літ у Римі, в центрі християнства, наш Патріярх виконав велетенську працю. Цілий світ заговорив про Нього і про нашу Церкву. Як Верховний Архієпископ з патріяршими правами Він став Головою помісної УКЦ. Собор св. Софії в Римі, Український Католицький Університет, церква св. Сергія й Вакха, видавництво, біблотека музей, ґалєрія картин і ін. розбудова нашого церковного життя, численні поїздки до всіх країн вільного світу, де живуть українці, що викликали великий підйом духа — це висліди його діяльности. Виступи в обороні нашої Церкви пригадали світові про її мучеництво. Наш Патріярх — це символ боротьби за людські, релігійні й національні права. Одначе немає нашого одностайного фронту в цій боротьбі. На рідних землях не вмирає наша віра, хоч які має заборони. Але також у вільному світі є різні заборони, що довели до сумних подій в Англії. Голос братів з України закликає до одностайного фронту в обороні нашої Церкви й нації. —

Вкінці о. мітр. В. Андрушків подякував доповідачеві та всім виконавцям програми. Зібрані відспівали Молитву за Патріярха.

Залю заповнили парохіяни з Коговзу й гості з сусіднього Трою з парохом о. крил. О. Волянським. На жаль не було нікого з сусідного Вотервліту, хоч були запрошені. Не тільки на верхах, але й на низах немає в нас одностайного фронту. Наша вже «традиційна» незгода довела до того, що ми й досі, 50 мільйонова нація, не маємо своєї держави, що при загальній згоді і співпраці можна було осягнути.

— Літописець

Поділитися: