Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

У Філядельфії відбулись святочні збори

Заходами Відділу Товариства за Патріярхальний Устрій Помісної УКЦеркви у Філядельфії, в неділю,22 жовтня 1978 р. відбулись Святочні збори присвяченні п’ятнадцять річчю висунення Патріярхом Йосифом ідеї про створення патріярхату УКЦеркви. Цю ідею було вперше висунено на другій сесії Вселенського Собору Ватиканського II. Святочні збори започатковано молитвою, яку провів о. парох Я. Любинський. Голова Відділу Т-ва д-р Юліян Колтун привітав святочно зібрану громаду, яка численно прибула, щоби відзначити своєю участю цю не буденну дату в історії нашої Помісної УКЦеркви. На початку чотири сестри Михайлюківни продекламували вірш «В поклоні Патріярхові». Їх виконання було зворушливе. Голова Відділу Ю. Колтун підкреслив й наголосив, що щойно був обраний новий Папа Іван Павло II, яким став кардинал Кракова Кароль Войтила і запропонував на його інтенцію многолітсвіє, яке присутні з місця підхопили, а поруч того також відспівали многолітсвіє для Патріарха Йосифа.

Після цього голова Відділу попросив до слова члена Крайової Управи Миколу Галів. Промовець в свойому слові розгорнув широку панораму похідних подій від дня висунення ідеї патріярхату Помісної УКЦеркви. Він підкреслив, що тому 15 років це було тільки слово — ідея, яка перемінилась в діло. Це слово породило нові форми нашого релігійного життя, це слово збудило нас з сну, це слово було причиною до того, що ми побачили правду, це слово вказало нам на те, що наша Церква є в поважній, дуже загрозливій небезпеці, це слово було тією рушійною силою, яке заставило нас ставати на свої власні ноги, змагати до самобутности до патріярхату нашої Помісної УКЦеркви. Ми власними очима побачили, яку неперевершену силу має слово — ідея і це для нас ще більше поглиблює і узмістовлює силу євангельського слова, яке говориться в день Христового Воскресення: «Споконвіку було Слово, і Слово було в Бога і Слово було Бог,…» Доповідач подав у сконцентрованій формі процес розвитку змагань за здійснення ідеї, що її видвигнув і безперебійно здійснює наш Патріярх Йосиф. Після доповіді святочна громада прийняла резолюції, які друкуємо нижче. При цій нагоді Відділ виконав ще одну організаційну точку — вибрав делегатів на Крайовий З’їзд,

РЕЗОЛЮЦІЇ

Святочні Збори членів Філядельфійського Відділу Товариства за Патріярхальний Устрій Помісної УКЦеркви що відбулись 22 жовтня 1978 р. щиро вітають новообраного Папу Івана Павла II. Поруч з цим заносять щирий синівський привіт Патріярхові Йосифові.

Святочні Збори відзначують 15-ліття найважливішого почину Блаженнішого Патріярха ЙОСИФА, що 10 жовтня 1963 року як Києво-Галицький Митрополит на Вселенськім Соборі Ватиканськім II. вніс пропозицію піднести Києво-Галицьку Митрополію до гідности Патріярхату. З глибини серця висловлюємо нашу вдячність за цей сміливий почин та шлемо нашому Патріярхові заяви синівської вірности й відданости.

1. Святочні Збори оживлені надією і радістю, що новообраний Вселенський Архиєрей Іван Павло II (Архиєпископ Кракова Кардинал Кароль Войтила) краще зрозуміє і оцінить переслідування, терпіння і потреби нашої Церкви ніж Папа Павло VI.

2. Вітаємо наших Владик і священиків, які співпрацюють з Патріярхом Йосифом, та впроваджують в життя постанови Архиєпископських Синодів, Патріяршу Конституцію та поминають в Богослуженнях Блаженнішого Отця ЙОСИФА — як Патріярха. Боліємо, що ще не всі священики у вільному світі поминають Патріярха Йосифа.

3. Радіємо безмежно, що наші терплячі брати на батьківщині і в Польщі священики та миряни дають Патріярхові Йосифові піддержку — як Голові Помісної Української Католицької Церкви.

4. Вітаємо все Богом бережене мирянство і закликаємо твердо і непохитно стояти на правах Помісности нашої Церкви та закріплювати існуючий патріярхат.

5. Цілим серцем піддержуємо заклик Блаженнішого Патріярха Йосифа, щоб 1000 літній ювілей Хрещення України що є найбільшою подією в історії українського народу, святкувати соборно разом з нашими православними братами.

6. Миряни Відділу у Філядельфії з болем серця переживають невідрадне становище нашої Церкви у Великій Британії. Закликаємо Владик нашої Помісної УКЦеркви зробити все можливе, щоби якнайскоріше зліквідувати непорозуміння між місцевим єпископом і мирянами.

Поділитися: