Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Патріярхальне свячене Відділу Нюарк-Ірвінґтон

/Л.К./ Цьогорічне Патріярхальне Свячене Відділ Нюарк-Ірвінґтон святкував в неділю, 27-го травня 1979 p., в залі Українського Народного Дому в Ірвінґтоні. Переладований громадський календар змусив Відділ пересунути це свято на триденний кінець тижня, але помимо того участь громади була велика — всіх присутніх було около 200 осіб. Між за­прошеними гостями були патріярший архимандрит о. д-р Віктор Поспішіль, місцевий парох о. М. Кучмяк із о. Перетятком і о. В. Яремком, голова Відділу УККА проф. Цяпка, референт інформації при Крайовій Управі Українського Патріярхального Товариства в ЗСА ред. Василь Пасічняк, багато членів Відділу в Елізабет та інші.

Свято відкрила голова Відділу п-і Александра Яськів і передала провадження святом Іванні Кононів, яка попросила о. д-ра Віктора Поспішіля до святочного слова, о. д-р Поспішіль говорив про зусилля Блаженнішого Патріярха Йосифа поставити нашу Церкву на належне їй місце та про покращання відношення Ватикану до зусиль Патріярха. Він заторкнув проблематику ролі мирян в патріярхальному русі і вказав на методи мирянської праці, якими миряни могли б найбільше причинитися до успіху.

Молода панна Ворох виконала сольові точки на фортепіяні, Іванна Кононів рецитувала «Перший Великдень на Волі» Івана Франка, і при кінці першої частини свята К. Гречак з Ірвінґтону показав півгодинний фільм із Гуцульщини. Цей фільм випродукувала чеська фірма перед самою другою світовою війною, в якому є добре схоплений побут гуцулів.

Другу частину свята розпочав о. Парох, який, разом з присутніми священиками, провів молитви та посвятив їжу. Цю частину гості провели в дружньому, майже родинному настрою.

Свячене закінчено молитвою.

До успіху свята причинилися всі члени Відділу, але зокрема треба відмітити вклад праці Анни Петровської, яка занялась зорганізованням господарської частини.

Чистий прихід із свята в сумі 653.50 дол. переслано на Патріярший Фонд при Т-ві св. Софії у Філядельфії.

Поділитися: