Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Кестон Коледж і українці*

Кестон Коледж у Кенті це центр для студій розвитку релігії, а особливо релігійного переслідування в комуністичних країнах. Це одна з найбільш впливових інституцій цього роду на Заході. Вона видає праці про релігійне переслідування в Совєтському Союзі, публікує періодику, між ними квартальник Релігія в комуністичних краях та бюлетень Право вірити. Керівником центру є англіканський священик Майкл Бурдо, котрий добре ознайомлений з українськими справами, бував в СССР та дотепер мав численні контакти з християнами Совєтського Союзу, так українцями як і другими.

Редакція Вітражу, розпляновуючи 11-ий випуск журналу, з головною тематикою української Церкви, звернулася до о. Бурдо з проханням написати коротку статтю про українців-християн в СССР. Одержано відмову, яку о. Бурдо обосновує тим, що оскільки українці у вільному світі взагалі не підтримують його праці та праці Кестон Коледжу, він не є приготований покищо щонебудь для них робити і суґерує, щоб у Вітражі появилася згадка про працю Коледжу та проблему браку піддержки, в надії, що це спонукає до дії. Пише він ось так:

Sadly, we continue to be deeply disappointed by the total lack of any Ukrainian support for our work, therefore it is impossible to undertake any more at the moment than we have already done. The opportunity is here right now for Ukrainians to ensure a permanent place in our development by contributing £10,000 for a Ukrainian room in our new block, and the salary of a permanent researcher thereafter. We have spent hundreds of pounds in informing leading Ukrainians in various communities of the free world about these opportunities, but there has been no response. Our approach to them did not come out of the blue. Indeed, they have been asking us for years to do more for Ukraine and I responded by lecturing on a number of occasions, including a tour of the United States and Canada for three weeks in 1976 lecturing to just Ukrainian communities. It was after this that the response was negligible.

The opportunity is still there, but will not be in six months’ time.

Помішуємо цей уривок з листа о. Бурдо без коментарів, свідомі того, що справа може не бути такою простою, як на поверхні виглядає.

Помимо цього віримо, що Кестон Коледж заслуговує на піддержку українського громадянства, та що праця, яку він міг би зробити, якщоб існували можливості, зацитовані вище в листі, принесла б велику користь для українців в Україні та на еміграції.

* В попередньому, червневому числі ми надрукували коротку інформацію про сам Кестон Коледж, як також про конференцію, що відбулась у Вітон, Ілл. з рамени цього Коледжу, вказуючи при цьому на конечність нашої, української участи в ньому. На цьому форумі ми маємо можливості чи мало зробити для наших не тільки Української Католицької, але й Православної і Євангелицьких Церков. Двері для нас покищо ще відкриті. Використаймо цю нагоду. Це повинні зробити в першу чергу наші Патріярхальні, Відділи і стати членами цієї установи. Членська вкладка коштує ЗО дол. на рік. Членами також можуть бути фізичні члени. Просимо писати на адресу Товариства і там зголошувати своє членство:
Society fot the Study of Religion under Communism Box 171
Wheaton, Illinois 60 1/2 87
В Англії наші Відділи повинні зголошуватись на англійську адресу.

Поділитися: