Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

До проблеми Синоду

В пресі появились повідомлення, що на прохання Патріярха Йосифа Папа Іван Павло II затвердив Раду (Комісію) у складі Владик: Н. Саварина, І. Борецького, І. Прашка, М. Любачівського й М. Германюка до якої папа додав Владику М. Марусина, яка мала занятись підготовкою скликання синоду УКЦеркви. Також з пресових повідомлень довідуємося, що названа Рада мала свою нараду, що відбулась у резиденції Патріярха Йосифа у Ватикані, яка тривала від 28 до 29 жовтня ц. р. Як подає філядельфійський «Шлях», то в нарадах крім згаданих також брали участь, як дорадники архимандрити: о. Іван Хома і о. Віктор Поспішил. Як відомо у Римі є ще один архимандрит о. Любомир Гузар, і протоархимандрит ЧСВВ о. д-р Патрило, які могли бути також добрими дорадниками.

Нам цікаво чому якось раптом створився якийсь поспіх для відбуття синоду. Як нам відомо, що колись була мова про те, що синод відбудеться в червні на що наполягав коадьютор, пізніше згадувались інші дати, вересень і жовтень після закінчення Папського Синоду. У між часі була мова про наступний 1981 рік. Патріярх Йосиф мав деякі пляни, які Йому не вийшли. Його пропозиція, щоби папа затвердив Постійний Синод була відхилена. Мабуть також не вийшло те, щоби синод відбути в 1981 р. Деякі з кіл коадьютора робили старання, писати листи до папи, щоби чим скоріше відбути синод. Також відомо, що в цій же самій справі ходили до папи щоби приспішити відбуття синоду. Треба припускати, що в наслідок цих заходів приспішено відбути синод. І знову Патріярхові Йосифові не дано можливості належно приготовитись до синоду. Не знаємо, які проблеми були обговорювані на нарадах вище згаданої Ради. Декого найбільше цікавить персональний склад, а саме кого виберуть на митрополита і єпископів. Чи Рада має достаточно часу, щоби підготовити синод треба сумніватись, але бажають, чимскоріше відбути синод. Це нас дуже турбує, бо мабуть, декому ідеться не про те, що нам лежить на серці, не добро нашої Церкви…

Ось ми читали, що у Папському Синоді — християнська родина — брали участь представники мирян з дорадчим правом але навіть покликано 14 подруж до співпраці. Коли настане той час і будуть запрошені на синод представники священиків і мирян української Церкви? Мабуть на це свято прийдеться ще довго чекати. Правда миряни були заступлені на IV Верховно-архиєпископському Синоді, але це вже сьогодні історія. Виглядає, що для наших владик Вселенський Собор Ватиканський II не відбувся на якому було принято концепцію «Божого Люду», де входять владики, священики і миряни, і всі вони мають спільну відповідальність за долю своєї Церкви. Ми знаємо, що миряни є заступлені і беруть безпосередню участь у римо-католицьких єпископських конференціях. У нас про це немає мови. Наші владики все ще бажають трактувати і держати мирян, а також священиків, як у минулому. Мабуть ще багато пропливе води в річках, доки представники мирян будуть запрошені на синод.

Маємо надію, що учасники синоду краще справляться тим разом, як на Надзвичайному Синоді і виберуть таких владик, які будуть добрими українськими патріотами, патріотами своєї Помісної УКЦеркви і заразом добрими владиками-душпастирями. Римських адміністраторів вже маємо досить і більше таких не потрібно. Тут не будемо повторяти наших суґестій бо вони були надруковані у попередніх числах журнала «Патріярхат».

Поділитися: