Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Трентон у поклоні мученикам і сповідникам

Дня 12 квітня, в 36-ту річницю арешту єрархії Української Католицької Церкви в Західній Україні, о. Ярослав Федик відправив Божественну Літургію, під час якої була присутня пластова і сумівська молодь з прапорами. Пополудні того ж дня в церковній залі відбулась Академія для вшанування наших владик-мучеників і ісповідників, а також Найдостойнішого Ісповідника Віри, їх Святости Патріярха Йосифа. Вшановано також десятки тисяч вірних і священиків та членів монаших згромаджень, які страждали і загинули за Христову віру в московських концентраційних таборах.

Академію відкрив і проводив програмою голова місцевого відділу Патріярхального Т-ва мґр. Микола Нагірняк, який також відчитав слова благословення нашого Патріярха: «… Спасибі за молитви і торжественне відзначення наших мучеників та ісповідників, яке зробите 12 квітня. Моїми молитвами буду з Вами! Благословення Господнє на Вас!»

Після вступного слова о. Ярослава Федика, пароха Церкви св. свщм. Йосафата, святочну доповідь виголосив генеральний вікарій о. д-р Іван Білянич із Філядельфії. Шановний прелеґент говорив про хресний шлях замучених владик Галичини і Закарпаття та всіх тих, які сострадали з ними. Він підкреслив, що їх мучеництво й геройська постава піднесла високо престиж нашої Церкви серед народів світу. Окрему увагу присвятив о. д-р Білянич Главі УКЦервки Патріярхові Йосифові, який протягом 18 років ніс тяжкий хрест страждань і відкидав пропозиції московської влади, що обіцяла йому навіть титул московського патріярха, якщо він відречеться Ватикану. Але у вірності Богові, Українській Церкві й Апостольській Столиці Блаженніший мужньо переносив усі знущання і тортури та в тій незвичайно тяжкій ситуації помагав співв’язням, а також писав листи й послання до вірних, щоб їх піддержати на дусі.

Прелеґент згадав також про подивугідну працю Блаженнішого від часу його звільнення, про його постійні намагання розбудувати й зміцнити УК Церкву, об’єднавши всі її вітки в патріярхаті. Завдяки Йому весь світ заговорив про Українську Церкву й український нарід.

В мистецькій частині взяв участь челіст Йошіказу Гаяші, який при акомпаніяменті Елли Гаяші відіграв композиції Сен Санса (Лебідь) і Гайдна (Менюет).

Опісля д-р Богдан Корчмарик, наголошуючи особливо важні місця, відчитав уривки із знаменної промови Блаженнішого в обороні переслідуваних за віру Христову в Україні. На закінчення Дарія Лашин прочитала зворушливі вислови французького священика про мучеництво УКЦеркви, який підтвердив,що християни світу, а в тому також католики Франції, дуже багато завдячують мученикам в Україні.

Під проводом Івана Головки присутні відспівали також церковні пісні: «Боже Великий» та «Боже, вислухай благання».

Слід підкреслити, що старанням Відділу Патріярхального Т-ва, від 1970 р. миряни Трентону кожнорічним відзначуванням тих трагічних подій схиляють голови перед тими мучениками й ісповідниками нашої святої переслідуваної Церкви.

Поділитися: