Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

Стейт Нью-Джерзі у 90-річчя Патріярхові Йосифові

В неділю, 14 березня ц.р. у театральній залі Вілкінса, Стейтового Каледжу Кейна, о 4:00 годині по полудні відбулося величаве відзначення 90-річчя з дня народження Блаженнішого Патріярха Йосифа. Святочний концерт з добірною програмою відбувся при вщерть виповненій залі (біля дев’ятсот осіб), серед яких учасниками були люди із цілого стейту, а зокрема північної його частини.

Програму святочного концерту відкрив голова Ділового Комітету для відзначення ювілею 90-річчя Патріярха Йосифа, ред. Василь Пасічняк, підкресливши велич Ювілята. Молодь громади: Х. Бравн, Боднар — пластуни; В. Фарміґа і О. Бодньович — сумівці; Р. Худьо — від Музичного Інституту і Касієнко — від Школи Українознавства зложили привіт і квіти перед погруддям Блаженнішого Патріярха Йосифа.

Високий рівень цілого святкування в духовому й мистецькому відношенні був завершений винятковою промовою о. мітрата Маріяна Бутринського, пароха церкви свв. Володимира і Ольги в Чікаґо. У своїй дбайливо опрацьованій промові о. мітрат дав барвисту картину багатотрудящого і страждального життєвого шляху Ювілята як священика, архиєрея, глави Української Католицької Церкви. Цитуючи сл. п., тоді ще стемфордського єп. Йосифа Шмондюка і підкреслюючи, що Ювілят — це архітект патріярхату Помісної Української Церкви. А за словами митрополита М. Германюка, який на Мирянському Конгресі в Римі сказав, що мирянський рух за Патріярхат такий, що його вже жодна сила не може стримати. Промовець зокрема підкреслив прикмети Блаженнішого як «доброго пастиря», «що він добре знає своїх, а свої знають його».

На закінчення о. Маркіян Бутринський передав із звукозаписної стрічки слово-подяку Патріярха Йосифа під час святкового обіду з нагоди 90-річчя. Присутні прослухали слово Патріярха зі сльозами в очах.

Хор «Прометей» під дириґентурою М. Длябоги, виступив у першій і другій частині програми. У першій частині хор «Прометей» виконав: «Славень природи» — Л. Бетговена і «Восхвалю ім’я Бога мойого» — Д. Бортнянського. У другій частині хор виконав: «Хор підземних ковалів» — В. Пачовського і С. Людкевича, «Моя любов» — М. Длябоги, сольо заспівували О. Татунчак і І. Кушнір й «У неділеньку, у святую» слова Т. Шевченка, муз. К. Стеценка, сольо заспівував І. Кушнір. Друга частина концерту ще ближче промовила до слухача. Кушнір виявився добрим солістом.

Сольові виступи п-ні З. Дерлиці та А. Добрянського ще більше скріплювали мистецький рівень концерту. Зірка Дерлиця, ліричне сопрано, добре виконала «Під Твою милість» — І. Соневицького, «Аве Марія» — Баха-Ш. Ф. Ґуно і «Спи, дитино моя» — П. Карманського і С. Людкевича. Андрій Добрянський виконав «Реве та стогне» і «Минають дні» — слова Т. Шевченка, музика М. Лисенка й «Псалом 94-ий» В. Барвінського. Хоч мистецький виступ Добрянського сам за себе говорить, треба завважити, що соліст цього вечора не був у найкращій формі. Авторові цих рядків теж здається, хоч він може помилятися, що у виступах цього рода для широкої публіки диригенти й солісти у підборі творів повинні керуватися не тільки їхньою мистецькою вартістю, але і ефективністю та й характером імпрези.

Вдалий й ефективний був виступ тріо — Дерлиця (сопрано), Ю. Осінчук (альт), А. Добрянський (бас), яке виконало: «Покаяння» — Артема Веделя.

Мистецьке слово, монтаж поезій в честь Патріярха Зої Когут, Б. Стефанишина і Ю. Лободовського (переклад Б. Кондри), вдало і з чуттям рецитувала Аня Дидик, її виконання викликало в слухачів сльози в очах.

Піяністка Юліяна Осінчук грала сольові речі на фортепіяні, виконуючи їх бездоганно і по-мистецькому. Вона виконала: «Прелюд-хорал» В. Барвінського та «Два етюди», оп. 8, ч. 8 «фіс-моль» і 5, «ціс-моль». Здається, що другий твір публіці найбільше подобався. Ю. Осінчук теж акомпаніювала З. Дерлиці і А. Добрянському. П-на І. Пелех акомпаніювала до виступів хору «Прометей».

Ювілейний концерт закінчено «Молитвою за Патріярха» у виконанні всіх учасників святочного концерту при співучасті авдиторії. Голова ділового комітету подякував виконавцям.

Перед і по концерті була в перепродажі «Пропам’ятна книга» для відзначення 90-річчя Патріярха Йосифа. Сцена — тло мистецьких виступів була ефектовно оформлена п. Ф. Луцишином.

Святочний концерт був направду величною мистецькою подією і маніфестацією відданости Патріярхові Йосифові І, українською громадою цілого стейту Нью-Джерзі.

М. Чировський

Поділитися: