Свіжий номер

1(501)2024

Час ставати сильнішими

Стати автором

В Лондоні відбулись Крайові Загальні Збори Українського Патріярхального Об’єднання

В суботу, 15 травня 1982 p., в залі філії Українського Католицького Університету (УКУ), в Лондоні відбулись Загальні Збори Українського Крайового Патріярхального Об’єднання. В Загальних Зборах взяло участь 90 делегатів з 159 мандатами управненими до голосування, від 44 патріярхальних клітин. Згідно з статутом вибирано одного делегата на кожних 50 членів. Таким чином, на Загальних Зборах були репрезентовані 7,950 членів. Крім того, на Зборах були заступлені 12 центральних установ — основників, які також були управнені до голосування.

Загальні збори були розпочаті молитвою. Для керування нарадами вибрано президію у складі: Ярослав Деременда і Максим Бахмат — предсідники, Михайло Федчишин і Панас — секретарі. Загальні Збори привітав Патріярх Йосиф, духовний опікун мирянського руху Владика Іван Прашко і Владика Ізидор Борецький. Безпосередні, усні привіти склали: від СУБ-у — Ілля Дмитрів, УКУ — проф. Цимбалістий, ОУЖ — Д. Крушельницька, Пласту і Обнови — інж. Ярослав Гавриш, ОБВУ — Михайло Захарчук, «Шляху перемоги» — Поворозник, Української Інформаційної Служби — Я. Деременда, СУМ-у — Капустинська, Української Студентської Громади — Кравець і Видавничої Спілки — Юліян Заблоцький. Письмові привіти надіслали о. мітр. Микола Матичак, о. Євген Гарабач, о. крилош. Я. Гаврилюк, Т-во Св. Софія, редакція «Української думки», Спілка Учителів та Виховників, Т-во «Гуцульщина», Парафіяльна рада в Галіфаксі й інші.

Загальні Збори вибрали комісії: номінаційну, бюджетно-господарську, резолюційну, верифікаційну та комісію для перевірки протоколу з попередніх Загальних Зборів. Звіти склали голова інж. Теодор Кудлик, секретар і фінансовий референт Маріян Шептицький. Крім того, що складали звіти усно, був також надрукований звіт з проведеної праці на звітний час. У звіті відмічено проведену працю та звернено увагу на деякі недоліки. Звіти давали повну й детальну картину з проведеної праці. Після звітувань відбулась дискусія, в якій приймали участь: А. Тисячний, Іван Скальський, Карапата, Паращак, М. Шептицький, Степан Кіндій, Іван Федечко, Іван Головецький, Яроцький, Іванцюра, Гаврилюк, інж. Ярослав Гаврих, Лисевич і Сарапук. В дискусії порушено наступні питання: справа приїзду Папи Івана Павла II до Великої Брітанії та яке заняти становище до нього. Ішлось про те, що римо-католицькі чинники у Великій Брітанії повністю піддержують єп. А. Горняка і в тій ситуації 80 або 90 відсотків мирян УКЦеркви у Великій Брітанії не буде заступлена під час візити папи, бо вони не визнають Горняка за свого єпископа. Дотеперішні заходи, що були зроблені, не дали сподіваних наслідків. Прохання, щоб екзарха А. Горняка забрали з цього терену, ще не здійснено. Висувались думки, щоб мати терпеливість і видержати до кінця. Висловлювались різні думки і сугестії, зокрема, щоб впливати на невтральних мирян, які дотепер стоять осторонь, щоб сказали свою думку. Яке зайняти становище до тих мирян, які активно поборюють Патріярхальний рух і Голову Помісної Української Католицької Церкви? Також були критичні завваги в сторону президії Українського Крайового Патріярхального Об’єднання за їх повільність у акціях і деякі організаційні недомагання. Підкреслювалось про брак і труднощі в душпастирській обслузі вірних. Крім того, було висунено низку інших проблем.

Контрольна Комісія склала звіт з переведеної контролі, відмітивши, що діловодство уступаючих керівних органів знайдено в належному порядку і запропонувала уділити абсолюторію уступаючій управі. Пропозицію Контрольної Комісії прийнято одноголосно.

Після цього приступлено до вибору керівних органів. До президії зборів вплинув тільки один список у наступному складі: інж. Теодор Кудлик — голова, Максим Бахмат, Буцяк, Володимир Ґоцький, Ярослав Деременда, Юліян Заблоцький, Степан Кіндій, Р. Кравець, Мандзій, Володимир Нагайло, Л. Поворозник, Микола Попович, Іван Равлюк, Семак, Іван Скальський, Володимир Слезь, Антін Тисячний, Іван Федечко, Маркіян Шептицький — члени Ради; Любомир Мазур, Фінів, Володимир Куриляк, Іван Головецький — члени заступники Ради. До Контрольної Комісії увійшли: Михайло Захарчук, Михайло Федчишин і Гуляк; заступники — Ігор Кузик і Лучка.

Обговорено бюджет на наступну каденцію, в якому передбачено 16 тисяч англійських фунтів у прибутках і 15 тисяч у видатках. Залишено ту саму висоту членської вкладки, себто один фунт на рік від працюючих осіб і половина з цього від непрацюючих. Резолюційна комісія прочитала текст резолюцій, які за невеликими поправками прийнято. Текст резолюцій містимо на іншому місці. Збори прийняли текст телеграми до Папи Івана Павла II, в якій було висловлено жаль, що миряни, згуртовані в Українському Католицькому Патріярхальному Об’єднанні, і всі ті, що не визнають за свого єпископа А. Горняка, не зможуть взяти належної участи у привітанні його приїзду до Великої Брітанії.

Під час нарад багато уваги присвячено конгресові мирян, що запляновано відбути у червні 1982 р. Цей конгрес повинен бути визначальним у дальшій праці Об’єднання. Неодноразово підкреслювалось, щоб за жодних обставин не визнати єп. А. Горняка за нашого владику на цьому терені.

Загальні Збори закінчено Молитвою за Патріярха.

Поділитися: